Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Podwójna metoda GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
polhub
Witam,
Napisałem kod w pliku abc.php w którym umieściłem sześć zakładek (A, B, C, D, E, F).
Wybór danej zakładki przekazywany jest metodą GET. Nastepnie, gdy użytkownik wpisze frazę i kliknie przycisk Szukaj powinien otrzymać wyniki zawierającą frazę z wybranego działu

Niestety otrzymuje wyniki z kazdego działu a link w przeglądarce jest następujący localhost/abc.php?fraza=kielbasa

1. <?php
  2. if (!isset($_GET['dzial'])) $nazwadzialu = 'PPT'; else $nazwadzialu = $_GET['dzial'];
  3. if (!isset($_GET['fraza'])) $fraza = ''; else $fraza = $_GET['fraza'];
  4.  
  5. if ($nazwadzialu=='A') {echo "<li class=\"active\"><a href=\"?dzial=A\">AAA</a></li>" ;}
  6. if ($nazwadzialu=='B') {echo "<li class=\"active\"><a href=\"?dzial=B\">BBB</a></li>" ;}
  7. if ($nazwadzialu=='C') {echo "<li class=\"active\"><a href=\"?dzial=C\">CCC</a></li>" ;}
  8. if ($nazwadzialu=='D') {echo "<li class=\"active\"><a href=\"?dzial=D\">DDD</a></li>" ;}
  9. if ($nazwadzialu=='E') {echo "<li class=\"active\"><a href=\"?dzial=E\">EEE</a></li>" ;}
  10. if ($nazwadzialu=='F') {echo "<li class=\"active\"><a href=\"?dzial=F\">FFF</a></li>" ;}
  11.  
  12. $mysql->query("SELECT COUNT(*) FROM ". $table." WHERE dzial = '".$nazwadzialu."' AND ( nr_koncesji LIKE '%". $fraza."%')");
  13. ?>

1. <form class="navbar-form navbar-right">
  2. <div class="form-group">
  3. <input name="fraza" type="text" class="form-control" placeholder="szukany tekst...">
  4. </div>
  5. <button type="submit" class="btn btn-default">Szukaj</button>
  6. </form>
sajegib
Przecież masz cały czas pustą $_GET['dzial'], jak nie przekazujesz jej w linki, spróbuj
  1. print_r($_GET)
, zrozumiesz
polhub
Dodałeł:
  1. print_r($_GET);

na końcu kodu.

Gdy wchodzę na strone localhost/abc.php?dzial=IPC
wyświetla mi " Array ( [dzial] => OTHER ) "

Gdy wpisuje frazę, a nastepnie klikam Szukam to mam
Array ( [fraza] => asdfghjkl )

a chcialbym otrzymac frazę oraz dział w GET
sajegib
abc.php?fraza=fraza&dzial=dzial
nastepnym razem skorzystaj z google
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.