Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Kto brał udział w podobnym kursie?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
rel
Witam
Noszę się z zamiarem zainwestowania w jakiś kurs/szkolenie, które wprowadziłoby mnie solidnie w świat PHP. Oczywiscie wiem, że to kosztuje i że takie szkolenie nie załatwi od razu wszystkiego, to znaczy to będzie mocne wprowadzenie i danie mi możliwosci dalszego rozwoju w tej dziedzinie.
Znalazłem coś takiego (tak myślę) we Wrocku, najbliżej, tyle, że nie wiem co o tym sądzić. Nigdy nie korzystałem ze szkoleń dotyczących programowania, etc.

Link do szkolenia: http://www.alx.pl/pl/kurs-php-sql/

Kurs/szkolenie trwa w sumie 9 dni, 14-19.04 potem tydzien przerwy i 4 dni.

Czy możecie wyrazić swoje opinie na ten temat, może jest/są osoby, które z podobnych cykli skorzystały. Bardzo zależy mi na rzeczowych opiniach. Wydać 3 tys i jechac posiedzieć to nie sztuka, chciałbym, żeby takie szkolenie przyniosło mi wymierne korzyści.
usb2.0
jak masz kase to kto bogatemu zabroni : D na Twoim miejscu jesli faktycznie chcesz, dowiedzialbym sie czegos wiecej o prowadzacych bo jesli nawet program fajny to prowadzacy moze z latwoscia wszytko popsuc

troche niepowaznie raczej mowia o certyfikacie zenda, bo jesli to kurs dla poczatkujacych, no to bez jaj ze po 9 dniach ktos podejdzie i to zda
kilab
Ogólnie opinię o takich kursach mam raczej marną. Znajomy chodził na coś podobnego przez 2 tygodnie, jakieś podstawy podstaw lekko zaczaił i po jakimś czasie rzucił dalszą naukę biggrin.gif

Miał też ten problem, że prowadzący w zasadzie był tam tylko po to żeby odwalić program. Często unikał odpowiedzi na pytania uczestników, a to jest najważniejsze w spotkaniach z doświadczonymi osobami - możliwość zadania pytania.
Ja bym zainwestował te pieniądze w 2 dobre książki, a resztę na gościa, który za jakieś grosze mógłby Ci odpowiadać na pytania żeby nie szukać rozwiązania samemu w internecie.

No ale przecież, kto bogatemu zabroni biggrin.gif
Piotr33
Jeżeli nie potrafisz wziąść książki w łapę, poczytać, popróbować, to znaczy, że to nie jest zawód i dziedzina dla Ciebie. Serio.

Takie kursy można o kant dupy rozbić, stracisz tylko 3 tysiące, za które mógłbyś kupić nowy laptop i kilka książek, ale nie wróżę Ci przyszłości. Dlaczego? Dlatego, że najlepsi programiści to Ci z zamiłowania, pasji, chęci rozwoju. Ty z tego co widzę chcesz iść na łatwiznę bo Ci się nie chce lub też samemu nie potrafisz. Nie masz pomysłu na siebie, ale programiści zarabiają koksy to pójdziesz na kurs i będzie super. Nie będzie, przykro mi.
phpion
Dla mnie wszystkie takie kursy są jak kursy na prawo jazdy. Kończąc kurs na prawo jazdy umiesz ruszać, hamować, generalnie jechać, ale czy dobrze poruszasz się w ruchu ulicznym? Nie bardzo. Do tego potrzeba wprawy poprzez praktykę. Również jestem zdania, że lepiej kupić książkę i uczyć się samemu. Wyjdzie taniej, a efekt będzie lepszy.
semafor1985
ach to rzucanie błotem...

tak jak przedmówcy mówią książka to zdecydowanie lepszy pomysł
nie tylko dlatego że jest tańsza ale przedewszystkim myśle, że znacznie więcej wyciągniesz z książki

minus jest taki, że sam musisz mobilizować się do nauki
rel
Cytat(Piotr33 @ 16.01.2014, 10:44:44 ) *
Jeżeli nie potrafisz wziąść książki w łapę, poczytać, popróbować, to znaczy, że to nie jest zawód i dziedzina dla Ciebie. Serio.

Takie kursy można o kant dupy rozbić, stracisz tylko 3 tysiące, za które mógłbyś kupić nowy laptop i kilka książek, ale nie wróżę Ci przyszłości. Dlaczego? Dlatego, że najlepsi programiści to Ci z zamiłowania, pasji, chęci rozwoju. Ty z tego co widzę chcesz iść na łatwiznę bo Ci się nie chce lub też samemu nie potrafisz. Nie masz pomysłu na siebie, ale programiści zarabiają koksy to pójdziesz na kurs i będzie super. Nie będzie, przykro mi.

Bardziej żałosnego komentarza nie słyszałem. Zresztą wystarczy popatrzec na komentarze innych w tym temacie, czuć, że wiedzą o czym piszą, potrafia odnieść się rzeczowo do tematu, etc.

Pie*** na temat tego co ja czuję i po co mi taki kurs, a z twojej wypowiedzi wynika jedno - kompletne dno.

Reszcie dzięuję za przekazane info, teraz tylko należy się zastanowić jaki wybór powinien zostać dokonany :-)

Temat zamykamy.
sf
Cytat(rel @ 16.01.2014, 09:56:52 ) *
Czy możecie wyrazić swoje opinie na ten temat, może jest/są osoby, które z podobnych cykli skorzystały. Bardzo zależy mi na rzeczowych opiniach. Wydać 3 tys i jechac posiedzieć to nie sztuka, chciałbym, żeby takie szkolenie przyniosło mi wymierne korzyści.

Na tych zajęciach jest przekazywana konkretna wiedza. Samemu też można ją zdobyć, ale tutaj masz ten plus, że ktoś siedzi z Tobą, odpowiada na pytania przy początkujących błędąch np. literówki. Wg mnie jak się ma pieniądze to warto. Czy po takim kursie będziesz w stanie zrobić coś dobrego? Nie. To daje tylko podstawy do dalszej nauki. Po takim kursie musisz się zabrać i napisać np. własny prosty CMS. Potem na bazie niego postawić np. 3 strony za darmo dla jakiś znajomych. Warto też zanim pójdzie się na taki kurs przynajmniej przerobić podstawy z PHP, kurs online, książka, napisać trochę linijek kodu i uruchomić.
rel
Cytat(sf @ 16.01.2014, 11:54:46 ) *
To daje tylko podstawy do dalszej nauki. Po takim kursie musisz się zabrać i napisać [...]

Dokładnie o to pytałem, o coś takiego mi chodziło. Myślałem nad kursem, bo tak jak piszesz, podstawy lepiej chyba się zyska jak będzie czysta i codzienna konwersacja z kimś, kto jest biegły w danym temacie.
lukasz1985
Nie widzę przeszkód żeby iść na kurs, pod warunkiem, że prowadzący w 100% wie o czym mówi i potrafi przekazać wiedzę, a z tymi dwoma elementami zazwyczaj jest marnie. Dobrze jest mieć bieżący kontakt z kimś, bo książka na pytanie nie odpowie, a googlowanie często też, szczególnie jeśli jest się początkującym. Jest jeszcze taki Stack Overflow ale tam albo są początkujący, którzy dają mylne odpowiedzi, albo przemądrzalcy, którzy piszą o tysiącu rzeczy tylko nie o tym czego czlowiek chce się dowiedzieć.
Bywa tak, że domysły uczących się są błędne, a z tego wychodzą glupie pytania, które sprostować może tylko drugi człowiek tu i teraz.

Ważna jest też możliwość konsultacji w prowadzącym kurs.

Jest jeszcze jedna sprawa: czy warto akurat w PHP. Moim zdaniem nie bo PHP to nie jest fajny język programowania. Raczej zainwestowałbym w kurs Javy, ponieważ wszystko czego się człowiek nauczy o Javie można potem przenieść do PHP i do innych podobnych języków jak C# a nawet JavaScript. Zazwyczaj jest też tak, że programiści PHP nie znają się na programowanu obiektowym, natomast z dokumentacji i bibliotek korzystać potrafi każdy.
emp
Kursy i szkolenia są dla lamusów, głównie dla tych co się nie chcą lub nie potrafią sami nauczyć oraz śmierdzących leni no i pozerów. Jeżeli nie masz determinacji by czytać ksiązki i programować samodzielnie to se daruje programowanie, a zajmij sie np bełkotaniem o programowaniu i tym jak nalezy programować jak ci na kursach. Liczą się zrealizowane projekty, napisane działając programy. Programuj albo giń !

Cytat(lukasz1985)
Jest jeszcze jedna sprawa: czy warto akurat w PHP. Moim zdaniem nie bo PHP to nie jest fajny język programowania.

Naucz się programować dzieciak zanim coś napiszesz. Język jak język nie umiesz, nie potrafisz, nie znasz się, nie komentuj bo wychodzisz na totalnego lamusa i ignoranta.

Cytat(lukasz1985)
Wszystko czego się człowiek nauczy o Javie można potem przenieść do PHP i do innych podobnych języków jak C# a nawet JavaScript.

?! Naucz że się tej javy, javascripta lub php czegokolwiek bo zapchałeś sobie głowe jakimiś farmazonami o żabkach. Przecież ty nie masz pojęcia o tych językach skoro piszesz takie dyrdymały i banialuki.

Cytat(lukasz1985)
Zazwyczaj jest też tak, że programiści PHP nie znają się na programowanu obiektowym, natomast z dokumentacji i bibliotek korzystać potrafi każdy.

A pseudo programiści javy zazwyczaj dużo bełkotaja o niczym i różnych swoich bólach, a kodzą w wyobrazni albo programy do zliczania limi kodu.

@DOWN Bieżesz do łapy ksiązke o podstawach jakiegoś języka otwiersz siadasz przed kompem i kodzisz. Widzisz ty będziesz gadał, pisał zamiast kodzić i się uczyć ja bym już przeczytał ksiązke i zakodził dopiero potem bym gadał.
rel
Cytat(emp @ 16.01.2014, 12:57:14 ) *
Kursy i szkolenia są dla lamusów, głównie dla tych co się nie chcą lub nie potrafią sami nauczyć oraz śmierdzących leni no i pozerów. Jeżeli nie masz determinacji by czytać ksiązki i programować samodzielnie to se daruje programowanie, a zajmij sie np bełkotaniem o programowaniu i tym jak nalezy programować jak ci na kursach. Liczą się zrealizowane projekty, napisane działając programy. Programuj albo giń !

Przed tym, zanim będa liczyć się napisane linijki kodu, musza być najpierw solidne podstawy. A to czy potrafie i chce się zabrać za czytanie książek to juz inna sprawa. Zaczynam ostro czytanie książek, przerabiam tutki i kursy video. Ale chciałem to wszystko podsumować solidnym szkoleniem. Stąd moje pytanie.

A to:

Cytat
Jeżeli nie masz determinacji by czytać ksiązki i programować samodzielnie to se daruje programowanie, a zajmij sie np bełkotaniem o programowaniu

całkowicie utwierdza mnie w przekonaniu, że nie ma sensu już więcej czytać twoich komentarzy, są conajmniej niczym co mogłoby cokolwiek, prócz bałaganu, wnieść do tego tematu.
phpion
Moim zdaniem taki kurs miałby sens gdyby to były zajęcia indywidualne. Jeśli będzie to grupa to:
- pojedyncze osoby będą zadawały masę pytań, które w Twoim odczuciu będą głupie,
- pojedyncze osoby będą wstydziły/bał zadawać się pytań z racji powyższego punktu.
Dlatego podtrzymuję swoje zdanie - lepiej zainwestować w książkę/książki, nieco samozaparcia i dochodzić do wszystkiego samemu. Na początek nie musisz rzucać się na drogie pozycje; ja zaczynałem od książki "PHP4. Ćwiczenia praktyczne". Kosztowała ok. 15 zł, a w moim odczuciu wyniosłem z niej więcej, niż z pozostałych (sporo droższych) książek. Weź również pod uwagę to, że nie każdy jest stworzony do programowania. Może się okazać, że po jakimś czasie stwierdzisz, że to jednak nie to. Wówczas lepiej być w plecy powiedzmy 100 zł niż 3000 zł. Tym bardziej, że książkę zawsze możesz opchnąć, za kurs kasy nie odzyskasz.

PS:
@emp i @lukasz1985 - jeśli chcecie sobie coś wyjaśnić to zróbcie to proszę osobiście lub poprzez PW.
memory
Bez podstawowej wiedzy programistycznej to ten kurs nie ma racji bytu. Przytłoczy cie masa zagadnień, coś tam będziesz kojarzył i nic więcej. Będziesz musiał zaprzyjaźnić się z książką.
Kursy tak ale te zaawansowane.
strife
Hej,

Idea takich kursów jest świetna, ale w drugą stronę, czyli jako osoba która wykłada. Z moich obserwacji wynika, że tendencja w stronę udziału w kursach jest coraz większa między innymi z uwagi na fakt, że studia swoje trwają i niekoniecznie są potrzebne natomiast idea takich szkoleń to nauczenie Cię wszystkiego w parę dni. Pomysł na biznes super. Sam kiedyś o tym myślałem, ale na pomyśle się skończyło. Tutaj na forum nawet pamiętam, że ktoś się do mnie odzywał czy nie dałbym rady mu dawać korków.

Natomiast ja nigdy bym nie wykupił sobie żadnego z kursów, nie w tej branży. Tutaj wiele zależy od Ciebie, musisz nauczyć się sam uczyć bez tego ani rusz. Programowanie to ciągła nauka i rozwój. Nawet po najlepszych studiach bez rozwoju nie zawojujesz daleko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.