Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ustawienie DIV w CSS
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
mgregor
Jak to jest z pozycjonowaniem w CSS? Wzgledem czego jest pozycjonowany obiekt jest w stylu jest okreslone: 'position: relative'? Jesli mam np. tak:

Kod
<html>
<head>
<title>
Produkty firm Maxdata i Belinea:
</title>
<link rel="STYLESHEET" href="styl.css" type="text/css">
</head>

<body>

<div class="head" style="border: 0px solid red; position: absolute; left: 100px; top: 0px; height: 100px; width: 700px;">
<iframe src="head.html" style="border: 1px solid black; height: 100px; width: 700px;" name="head"></iframe>
</div>

<div class="menu" style="border: 0px solid black; position: relative; left: 0px; top: 0px; height: 500px; width: 150px;">
<iframe src="menu.html" style="border: 1px solid black; height: 500px; width: 150px;" name="menu"></iframe>
</div>
</body>
</html>

To wzgledem czego jest pozycjonowany drugi div? Jakos nie moge tego pojac a metoda prob i bledow tez mi nie wychodzi...Moze ktos to jakos łopatologicznie wytlumaczyc?
Bylbym niezmiernie wdzieczny smile.gif

Pozdrawiam serdecznie
mgregor
wassago
wzgledem nadrzednego elementu blokowego.. w tym przypadku mozna powiedziec ze bedzie to <body>
mgregor
Czyli mam rozumiec ze jesli drugiego DIV'a wstawie w pierwszego to bedzie sie pozycjonowal w stosunku do niego tak?
wassago
tak... ale ten pierwszy musi byc 'relative' a 2gi 'absolute'
mgregor
Dzieki za przyspieszony kurs CSS smile.gif Jakos nie moglem tego zlapac...przez pewien czas myslalem ze relative to znaczy wzgledem poprzedniego znacznika biggrin.gif Ale nic to smile.gif Ide przecwiczyc nowe lekcje.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziekuje
mgregor
Zajec
Cytat(wassago @ 2004-11-02 21:11:41)
tak... ale ten pierwszy musi byc 'relative' a 2gi 'absolute'

Nie no, gdybym Cię nie znał, to bym stwierdził że po prostu głupoty gadasz.

Możesz trochę to rozwinąć? Bo na razie zrozumiałem, że nie można wstawić w siebie kilku div'ów o pos:relative...
wassago
przciez nic takiego nie powiedzialem. mozna.
ale gdy chcesz pozycjonowac diva polozonego absolutnie wzgledem diva nadrzednego to musi on byl divem relatywnym.
Zajec
Cytat(wassago @ 2004-11-05 00:00:59)
ale gdy chcesz pozycjonowac diva polozonego absolutnie wzgledem diva nadrzednego to musi on byl divem relatywnym.

Dobra, to jakoś bardziej do mnie przemówiło :-) Teraz łapię.
revyag
No chwila.
Przecież można pozycjonować divy absolute względem innych absolute, a z toku rozmowy wynika że nie.
mgregor
Panowie, panowie smile.gif Spokojnie smile.gif Wszystko dziala. Mi chodzilo o to zeby ustawic jednego DIV'a na gorze strony i wszystkie inne zeby pozycjonowac wzgledem niego. I udalo sie smile.gif Wszystko dziala smile.gif
wassago
Cytat(revyag @ 2004-11-05 08:42:55)
No chwila.
Przecież można pozycjonować divy absolute względem innych absolute, a z toku rozmowy wynika że nie.

faktycznie.. mozna dwa absoluty dac.. widocznie z czyms innym mi sie pomieszalo, jak przypomne sobie z czym to napisze tutaj.

EDIT:

juz wiem o co mi chodzilo. w sytuacji gdy nadrzedny div nie bedzie mial ustawionego pozycjonowania relatywnego lub absolutnego - wtedy ulozenie sie rozsypie
Aztech
A jak zrobic cos co w talekce wygladalo tak za pomoca div'ów?
Zaczynam sie bawic z div-ami i wlasnie mi sie wszystko sypie sad.gif

1. <TR>
  2. <TD colspan="2">LOGO</TD>
  3. </TR>
  4. <TR>
  5. <TD>TEXT</TD>
  6. <TD>MENU</TD>
  7. </TR>
mgregor
Wydaje mi sie ze jakos tak (pisze z glowy wiec moga byc bledy):

Kod
<body>
<div style="position: absolute; left: 0px; top: 0px; height: y; width: x;">
To Twoj naglowek
</div>

<div style="position: absolute; left: 0px; top: y; height: iles; width: x/2;">
To jest lewa czesc
</div>

<div style="position: absolute; left: x/2; top: y; height: iles; width: x/2;>"
To jest prawa czesc
</div>
</body>

Wszystkie div'y sa pozycjonowane absolutnie wzgledem znacznika body i beda zaczynaly sie od lewego gornego rogu strony. Jesli chcesz pozycjonowac je wzgledem pierwszego DIV'a (naglowka) to bedzie to wygladalo nastepujaco:

Kod
<body>
<div style="position: relative; left: 0px; top: 0px; height: y; width: x;">
To Twoj naglowek

<div style="position: absolute; left: 0px; top: 0px; height: iles; width: x/2;">
To jest lewa czesc
</div>

<div style="position: absolute; left: x/2; top: 0px; height: iles; width: x/2;>"
To jest prawa czesc
</div>
</div>
</body>

Jesli sa bledy to niech ktos poprawi....
Aztech
P.S. To co napisałeś - działą biggrin.gif
P.S.2 zakumalem juz o co chodzi z relative i absolute - trzeba bylo tylko ukierunkowania.

A jak powinna wygladac modyfikacja zeby całość była wyśrodkowana?
BugTomek
Zamknij wszystko w dodatkowy <div> i ustal dla niego margin: 0 auto 0 auto oraz(żeby działało w IE) text-align: center. Dla divów wewnątrz musisz wtedy dać text-align: left.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.