Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Tworzenie obrazka.. z innego obrazka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arcadian
Witam na forum,

Chodzi o stworzenie obrazka z innego obrazka w PHP. Otóż tworzę pewną stronę ze skinami do gry. Jednakże zaciąłem się na pewnej rzeczy, a mianowicie nie wiem jak ugryźć problem polegający na tym, iż po wrzuceniu danego pliku graficznego (plik graficzny w PNG ze skinem) stworzyć z niego za pomocą PHP inny obrazek (zawierający "odczytywalną" postać z tego skina). Na pewnej, innej, zagranicznej stronie widziałem coś takiego, więc wiem, że można coś takiego osiągnąć w PHP (najprawdopodobniej w PHP jest to zrobione). Chodzi generalnie o coś w stylu - PHP odczytuje obrazek i można wybrać po pikselach, że piksele od tego, do tego (np. jakiś określony prostokąt) pojawia się w innym miejscu w nowym obrazku, a resztą np. PHP wypełnia pustą przestrzenią. Wszystkie pliki źródłowe są w takim samym formacie, czyli zawsze piksel taki i taki w nowym obrazku pojawiałby się w konkretnych miejscach w nowym obrazku.

Czy jest coś takiego wykonalne? Jeśli tak, to prosiłbym jak najwięcej szczegółów dotyczących od czego zacząć, jak to ugryźć?

Pozdrawiam.
Kshyhoo
Biblioteka GD lub ImageMagick.
arcadian
Dzięki za odpowiedź. Przeszukam te biblioteki.

A mógłbyś, albo ktoś inny konkretniej napisać, które funkcje itd?
Obie biblioteki mają masę funkcji (szczególnie ImageMagick), a może ktoś stosował coś w ten deseń i mógłby konkretniej odpowiedzieć.
Kshyhoo
GD chyba jest prostrza. Funkcje musisz sobie dobrać sam, najlepiej skorzystaj z gotowych rozwiązań i pokombinuj. W Googlach jest tego mnóstwo.
arcadian
No nic, poszukam, pouczę się, pokombinuję. W każdym razie dzięki za odpowiedź.
Jak ktoś będzie wiedział coś konkretniej, to wszelkie sugestie mile widziane.
Kshyhoo
Kombinuj a z problemami wróć, chętnie Ci pomożemy... ale musisz wykazać się własną inwencją smile.gif
arcadian
Inwencją się wykażę na pewno. wink.gif

Myślę, że kwestia, to znaleźć odpowiednie funkcje i pokombinować z ich zastosowaniem. Jak będę miał dokładniejsze pytania co do bardziej szczegółowej sytuacji, to wrócę. biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.