arcadian
14.11.2013, 20:23:05
Witam na forum,
Chodzi o stworzenie obrazka z innego obrazka w PHP. Otóż tworzę pewną stronę ze skinami do gry. Jednakże zaciąłem się na pewnej rzeczy, a mianowicie nie wiem jak ugryźć problem polegający na tym, iż po wrzuceniu danego pliku graficznego (plik graficzny w PNG ze skinem) stworzyć z niego za pomocą PHP inny obrazek (zawierający "odczytywalną" postać z tego skina). Na pewnej, innej, zagranicznej stronie widziałem coś takiego, więc wiem, że można coś takiego osiągnąć w PHP (najprawdopodobniej w PHP jest to zrobione). Chodzi generalnie o coś w stylu - PHP odczytuje obrazek i można wybrać po pikselach, że piksele od tego, do tego (np. jakiś określony prostokąt) pojawia się w innym miejscu w nowym obrazku, a resztą np. PHP wypełnia pustą przestrzenią. Wszystkie pliki źródłowe są w takim samym formacie, czyli zawsze piksel taki i taki w nowym obrazku pojawiałby się w konkretnych miejscach w nowym obrazku.
Czy jest coś takiego wykonalne? Jeśli tak, to prosiłbym jak najwięcej szczegółów dotyczących od czego zacząć, jak to ugryźć?
Pozdrawiam.
Kshyhoo
14.11.2013, 20:30:09
arcadian
14.11.2013, 20:47:05
Dzięki za odpowiedź. Przeszukam te biblioteki.
A mógłbyś, albo ktoś inny konkretniej napisać, które funkcje itd?
Obie biblioteki mają masę funkcji (szczególnie ImageMagick), a może ktoś stosował coś w ten deseń i mógłby konkretniej odpowiedzieć.
Kshyhoo
14.11.2013, 20:53:27
GD chyba jest prostrza. Funkcje musisz sobie dobrać sam, najlepiej skorzystaj z gotowych rozwiązań i pokombinuj. W Googlach jest tego mnóstwo.
arcadian
14.11.2013, 21:32:14
No nic, poszukam, pouczę się, pokombinuję. W każdym razie dzięki za odpowiedź.
Jak ktoś będzie wiedział coś konkretniej, to wszelkie sugestie mile widziane.
Kshyhoo
14.11.2013, 21:38:56
Kombinuj a z problemami wróć, chętnie Ci pomożemy... ale musisz wykazać się własną inwencją
arcadian
14.11.2013, 22:30:18
Inwencją się wykażę na pewno.
Myślę, że kwestia, to znaleźć odpowiednie funkcje i pokombinować z ich zastosowaniem. Jak będę miał dokładniejsze pytania co do bardziej szczegółowej sytuacji, to wrócę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.