Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Pilne] UPDATE kolumny
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Spirit86
Mam następujący problem, chcę, aby SQL updatował następującą kolumnę, w następujący sposób
  1. UPDATE tabele SET costam=costam.'*costam_nowe' WHERE cosinnego='cosinnego'

costam nowe => dokleja do costam łancuch znaków "*costam_nowe"
rogrog
widać że nigdy nie programowałeś w języku innym niż php...

w większości języków konkatenację robisz za pomocą operatora +, również w SQLu. Tylko w php jest kropka, a to dlatego że nie ma typów zmiennych smile.gif (no wiadomo że są, tylko ukryte...)

zamiast + możesz też użyć funkcji CONCAT: CONCAT(costam, 'tralala', cosinnego)
Spirit86
wiesz, ze nie za bardzo mi to dizala próbowałem tak na samym początku, ale on traktuje łańuch jako liczbę, poza tym jest jeszcze inny problem, chcę, żeby dodawał *costam, wtedy i tylko wtedy, gdy wartość kolumny jest pusta smile.gif.

1. UPDATE tabele SET costam=IF(costam='') costam_nowe else costam.'*costam_nowe' WHERE cosinnego='cosinnego'

niestety, nie znam się za dobrze na SQL, operuje tylko na podstawowych funkcjach winksmiley.jpg
spenalzo
Co to jest za SQL, co wyżej podałeś? blink.gif

1. UPDATE tabele SET costam=CONCAT(costam,'costam_nowe') WHERE LENGTH(cosinnego) < 1

poprawi tylko te wiersze, gdzie 'cosinnego' jest puste ale nie jest NULL, w przypadku NULL poniższe
  1. UPDATE tabele SET costam=CONCAT(costam,'costam_nowe') WHERE cosinnego IS NULL

Ludzie, zanim zabierzecie sie za pisanie zapytań przeczytajcie PODSTAWY danego języka, w tym wypadku SQL, bo nad czym głowicie sie przez pare godzin, po chociaż pobieżnym przejrzeniu manuala zrobicie szybciej tiredsmiley.gif A ty nawet nie przezczytałeś powyższych postów bo nadal ten sam błąd... sadsmiley02.gif
Spirit86
przeczytałem, spróbowałem, nie zadziałało, w poście nie poprawiłem, bo zapomiałem snitch.gif. Tak BTW to sprawdzałem w manualu, gdzie właśnie było napisane, aby użyc + i tak zrobiłem na samym poczaku lecz nie dizałało, więc postanowiłem napisać post, a to, że w poście jest kropka to efekt prób na serwie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.