Terrorizer
19.09.2013, 11:00:36
Witam,
Tworzyłem od długiego czasu projekt gry internetowej. Co prawda był on bardzo ubogi, jednak wymagał od nowicjusza ogromu pracy.
Wstawiłem link na pewne forum, gdzie poprosiłem o opinie na temat mojej pracy.
Po pewnym czasie dowiedziałem się ,że ktoś zabrał dużą część mojej pracy i sam ją dokończył i planuje to uruchomić na własną rękę.
Czy ja mogę coś w tej kwestii zrobić

czuję się okradziony
buliq
19.09.2013, 11:12:26
jak sam udostępniłeś kod, i nie zamieściłeś informacji ze nie można z niego korzystać dla własnych celów to nic nie zrobisz
Terrorizer
19.09.2013, 11:17:37
Zamieściłem link do strony, nie kod źródłowy. Jednak złodziejaszek nie miał większych problemów ,żeby ukraść mi projekt.
Tak czy siak, notka z prośbą o nie-używanie mojego projektu coś by tutaj wniosła?
Daiquiri
19.09.2013, 11:34:05
Cytat(buliq @ 19.09.2013, 12:12:26 )

jak sam udostępniłeś kod, i nie zamieściłeś informacji ze nie można z niego korzystać dla własnych celów to nic nie zrobisz
Buliq nie pisz farmazonów

. Informacja nie jest potrzeba - dzieło jest automatycznie chronione prawnie. Pytanie czy ktoś Ci zwinął "pomysł", który nie podlega ochronie, czy kod, za którego kradzież możesz ścigać.
Terrorizer
19.09.2013, 11:49:25
Załóżmy ,żetworzyłem grę, która nazywała się XXX. Miała charakterystyczne logo, stronę główną. Oraz mechanikę gry, czyli zdobywanie lvli, chodzenie na wyprawy... jak to w typowej grze przeglądarkowej typu "kliknij i czekaj

"
Osoba wpadła na pomysł "hmm całkiem to fajne..." , czyli skopiowała kod, dokończyła go, i wrzuciła do netu, na czym zaczyna prawdopodobnie już zarabiać. Teraz po czasie, zaczyna przekształcać logo, podmienia tła...
Generalnie zaczyna przekształcać mój projekt na swój sposób
mstraczkowski
19.09.2013, 12:00:12
Udowodnienie "kradzieży" kodu jest dosyć ciężkie.
Terrorizer
19.09.2013, 12:19:17
W takim razie ktoś tworzy portal społecznościowy, zamieszcza go online. A ja kopiuję jego kod i robię drugi taki sam i nie ma na to rady?
Przecież nawet sama data tworzenia dokumentu powinna być dowodem? Co muszę patentować w urzędzie wszystko co stworzę?
markonix
19.09.2013, 12:24:20
Skopiować można jedynie warstwę prezentacji tj. html/css i ewentualnie JavaScript (choć tu już nie zawsze takie 1:1 zadziała).
Powyższe to nie jest nawet połowa pracy.
Włamał się na serwer i ściągnął kod PHP?
Czy skopiował 1:1 kod HTML (widać pokrycie się źródeł) czy tylko się wzorował na wyglądzie?
Czy może po prostu zgapił układ i mechanikę gry (która nie brzmi na specjalnie nowatorską)?
Terrorizer
19.09.2013, 12:31:53
Ukradł layout , nazwę, i cały unikalny pomysł na stworzenie gry.
Mechanika php jest na tyle amatorska, że każdy byle programista jest to w stanie odtworzyć w ciągu jednego dnia.
Czyli tak.. tworzyłem swój cieniacki kod miesiącami, wstawiłem grę na serwer, poprosiłem o opinie... Ktoś skopiował dostępny kod, dopisał resztę i prowadzi na własną rękę mój "życiowy

" projekt
markonix
19.09.2013, 12:35:57
Możesz z ciekawości pokazać link z Twoim i jego projektem (jeśli nie tu to na PW).
Terrorizer
19.09.2013, 12:42:17
Obecnie jestem daleko poza domem, i ten projekt siedzi na dysku w domciu, jak tylko wrócę to wyślę linki.
pyro
19.09.2013, 12:51:34
Wchodząc na Twoją stronę mógł co najwyżej layout skopiować i wzorować się na zasadzie działania. Przecież całego kodu PHP nie ukradł, chyba że go udostępniłeś albo doszło do włamania. Więc ten ktoś właściwie musiał wszystko sam napisać od nowa. Jeszcze do tego mówisz, że podmienił grafiki własnymi, a z tego co zrozumiałem gra też unikatowością nie grzeszy. Może to nieetyczne, ale o formalną kradzież raczej tutaj ciężko.
Terrorizer
19.09.2013, 12:54:46
No dobrze, po waszych słowach zaczynam wątpić w to co pisałem wcześniej. Faktycznie, kradzież kodu nie miała miejsca.
Leży tutaj problem kradzieży mojej idei. Rozumiem ,że nie ma tutaj nic niezgodnego z prawem :X
pyro
19.09.2013, 12:56:01
Jeżeli Twój pomysł nie różnił się znacząco od istniejących już rozwiązań, to złamania prawa tutaj raczej też nie ma. Może opisz na czym miałaby polegać unikatowość tej gry?
idee musiałbyś opatentować, a ponadto musiałaby być unikalna... tylko, że w Polsce raczej nikt tego nie robi... trudno też powiedzieć coś więcej nie widząc obu tych stron..
Terrorizer
19.09.2013, 13:06:05
Generalnie, pomysł samej gry miał przyciągać. Wszystkie tego typu gry dzisiaj dostępne są kopiami ogame, albo staryżytnych travianów czy grepolis.
Moja miała miejsce w fantastycznym świecie, gdzie toczyła się walka o niebo.
Grafika stworzona przez mojego kolegę na stronie głównej była symbolem, który miał przyciągać ludzi, czy też dzieci do grania

Może nie jestem jakiś wybitny w tym co robię, jednak z mojego punktu widzenia pomysł był dobry, a smutno zaskakuje fakt ,że ktoś może go sobie po prostu wziąć.
O$iek
19.09.2013, 18:32:30
To teraz zastanów się, czy ogame ściga wszystkich autorów "kopii" swojego pomysłu.
Terrorizer
19.09.2013, 18:48:16
Dobre pytanie
Spawnm
19.09.2013, 18:59:59
Istnieje darmowy silnik kiedyś wypuszczony przez twórców ogame.
Cytat
Moja miała miejsce w fantastycznym świecie, gdzie toczyła się walka o niebo.
Czy to miał być świat sanktuarium z Diablo 3? Powiało oryginalnością

Chyba mam unikalny pomysł na grę opartą o vallheru gdzie należymy do jednej z frakcji i uczestniczymy w grze o tron.
Przyznajcie że to ciekawy pomysł. Ktoś chce wzbogacić porsfolio i może portfel jeśli projekt wypali?
Cytat(Spawnm @ 19.09.2013, 19:59:59 )

Przyznajcie że to ciekawy pomysł. Ktoś chce wzbogacić porsfolio i może portfel jeśli projekt wypali?

Już zebrałem ekipę i pracujemy nad tym, także dzięki

"złodzieje projektów" mocne słowa jak na kogoś, komu się nie spodobało szybsze osiąganie celów innych.
Terrorizer
19.09.2013, 19:39:59
Dobra dajmy sobie spokój
Oficjalnie ogłaszam ,że ten temat jednak nie ma sensu
Spawnm
19.09.2013, 19:42:16
@!*! - jak mogłeś! Od dłuższego czasu (39min) projektowałem tą grę, a ty mi ją od tak zabierasz część mojej pracy?! Złodziej projektów!
Turson
20.09.2013, 12:47:33
Niestety, ale nic z tym nie zrobisz. Ktoś był szybszy i tyle. Było lepiej trzymać to w tajemnicy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.