Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Brak możliwości dodania kolejnego wpisu do tabeli z taki samym rekordem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
evelan
Nie wiem czy dobrze zatytułowałem temat. Posiadam baze danych i w niej tabelę o nazwe "posts", 3 kolumny: id, login, content.

Na stronie mam taki kod
  1. <?php
  2. /* PODSTAWOWA CZĘŚĆ KODU Z LOGOWANIEM DO BAZY + MOJE ZMIENNE autor i tresc */
  3. $query="SELECT * FROM posts";
  4. $result=mysql_query($query);
  5. $num=mysql_numrows($result);
  6. $num++;
  7. echo "$num";
  8.  
  9. if($tresc == null) echo "Musisz wpisać treść!";
  10. else {
  11. if($autor == null) { $autor = "Anonimowy"; }
  12. $query = "INSERT INTO posts VALUES ('$num', '$autor', '$tresc')";
  13. mysql_query($query);
  14. }
  15. ?>

Nie wiem dlaczego kiedy już ktoś ma "login" -> "zzz" to już nie nie doda się kolejny wpis do bazy danych z takim samym loginem. To mój pierwszy kontakt z MySQL. Szukałem w Google i na forum ale jakoś się nie doszukałem informacji o czymś takim.

PS Mam dodatkowo problem z ustawieniem auto_increment dla id w phpmyadmin 3.5.8, dlatego musiałem tak na około robić żeby każdy id był unikalny.

Korzystam z tego poradnika
webmaniak
1. Spróbuj bezpośrednio w MySQL to zrobić, dowiesz się co jest źle.
2. Może to pole jest ustawione jako unikatowe?
3.
  1. <?php
  2. /* PODSTAWOWA CZĘŚĆ KODU Z LOGOWANIEM DO BAZY + MOJE ZMIENNE autor i tresc */
  3. $query="SELECT * FROM posts";
  4. $result=mysql_query($query);
  5. $num=mysql_numrows($result);
  6. $num++;
  7. echo "$num";
  8.  
  9. if($tresc == null) echo "Musisz wpisać treść!";
  10. else {
  11. if($autor == null) { $autor = "Anonimowy"; }
  12. $query = "INSERT INTO posts VALUES ('$num', '$autor', '$tresc')";
  13. if(!mysql_query($query))
  14. }
  15. ?>
evelan
Rzeczywiście przy pomocy ręcznego dodawania i komunikatów błędu doszedłem metodą prób i błędów smile.gif w jaki sposób sprawić jeszcze żeby każdy nowo dodany wpis miał inny id i zwiększał się o jeden?
pianta_d
pole `id` -> auto_icrement HELP
evelan
Dziękuję, szukałem takie opcji do "wyklikania" ale nie mogłem znaleźć. Ważne, że juz działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.