bawię się w pisanie CMSa i mam mały problem z galerią zdjęć, a w zasadzie to z połączeniem zapytań do pobrania miniaturek do nawigacji.
(SELECT uphoto_id, uphoto_minic FROM (SELECT uphoto_id, uphoto_minic FROM cms_userphoto WHERE `uphoto_id` <= 34 AND uphoto_album='4' ORDER BY uphoto_id DESC LIMIT 3) AS t1 ORDER BY uphoto_id ASC) UNION ALL (SELECT uphoto_id, uphoto_minic FROM (SELECT uphoto_id, uphoto_minic FROM cms_userphoto WHERE `uphoto_id` > 34 AND uphoto_album='4' ORDER BY uphoto_id ASC LIMIT 2) AS t1 ORDER BY uphoto_id ASC)
O ile pojedyncze zapytania dobrze pobierają dane, zgodnie z moim pomysłem czyli mniej więcej z pierwszego zapytania zdjęcia o ID 32, 33, 34 a z drugiego 35 i 36, tak z tego z union all wychodzi w kolejności 34, 33, 32, 35 i 36.
Jestem flamingiem jeśli chodzi o SQL, bądźmy szczerzy, a w tym projekcie postanowiłem sobie postawić czoła różnym zagadnieniom przed którymi zawsze uciekałem stosując mało ekonomiczne rozwiązania - nie wiem czy to jest najoszczędniejsze, ale na pewno bardziej niż 20 zapytań do jednego elementu. Kombinowałem na kilka sposobów, grzebałem trochę w internecie, ale żaden nie pomagał. Co robię źle?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.