Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wywołanie zmiennej, której nazwa wywodzi się z dwóch zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
odie2
Witam,
szukałem w internecie i trochę w manualu, ale problem w tym, że nie wiem jak to logicznie nazwać (dlatego nazwa tematu jest dziwna).

Więc tak, posiadam takie zmienne, które są używane do sprawdzania czy strona jest aktywna i jeżeli tak to potem je ładuje.

1. $stronawar1 = $rowstrona1['aktywne']=='tak';
  2. $stronawar2 = $rowstrona2['aktywne']=='tak';
  3. $stronawar3 = $rowstrona3['aktywne']=='tak';

Ale, jako że strony mogą być dynamiczne nie chcę wszędzie osobno pisać np.
  1. if ($stronawar3) {

Lecz chciałbym przy pomocy
  1. $strona = $_GET["strona"];
wywołać w warunku na stronie 2,
  1. $stronawar2
, gdzie 2 to byłaby ta zmienna
  1. $strona
.

Próbowałem na różne sposoby z apostrofami, cudzysłowami, wywoływaniem w innej zmiennej, z kropkami i tak dalej, ale nie wiem jak to zrobić.

Jeżeli ktoś byłby na tyle miły, żeby mi pomóc, proszę tylko o to co chcę, a nie o porady typu "zamień to na górze na tablice".

Pozdrawiam smile.gif
nospor
Cytat
proszę tylko o to co chcę, a nie o porady typu "zamień to na górze na tablice".
Bo to jest jedyne sluszne rozwiazanie...

Jesli nadal sie upierasz przy swoim to zajrzyj do manuala php do dzialu o nazwie "zmienne zmienne" - to jest rozwiazanie twojego problemu
drPayton
  1. $strona1 = 'jeden';
  2. $strona2 = 'dwa';
  3. $strona3 = 'trzy';
  4.  
  5. $part1 = 'strona';
  6. $part2 = 2;
  7.  
  8. $varname = $part1.$part2;
  9.  
  10. echo $$varname;
  11.  
  12. // albo inaczej:
  13.  
  14. echo echo ${$part1.$part2};

O to chodzilo?
odie2
Cytat(nospor @ 25.07.2013, 11:59:50 ) *
Bo to jest jedyne sluszne rozwiazanie...

Jesli nadal sie upierasz przy swoim to zajrzyj do manuala php do dzialu o nazwie "zmienne zmienne" - to jest rozwiazanie twojego problemu

Patrzyłem wcześniej do tego działu (jak napisałeś w innym temacie), ale nie widziałem sensownego sposobu na zastosowanie tamtego.

Nie chcę się na razie łapać za tablice, gdyż hmm nie mam za bardzo czasu i może błędnie uważam, że aktualnie nie są mi potrzebne.

Dzięki drPayton,

przerobiłem sobie na
  1. $part1 = 'stronawar';
  2. $part2 = $_GET["strona"];
  3.  
  4. $varname = $part1.$part2;
  5.  
  6. echo $$varname;

i jest git smile.gif
nospor
Cytat
Patrzyłem wcześniej do tego działu (jak napisałeś w innym temacie), ale nie widziałem sensownego sposobu na zastosowanie tamtego.
No przeciez wlasnie za to dales pomogl dla drPayton... on wlasnie uzyl zmiennych zmiennych....
odie2
Cytat(nospor @ 25.07.2013, 12:18:28 ) *
No przeciez wlasnie za to dales pomogl dla drPayton... on wlasnie uzyl zmiennych zmiennych....

No, ale napisałem, że JA nie widziałem sensownego zastosowania, a zresztą dobra, przepraszam następnym razem dokładnie przejrzę to co wysyłasz i może pouczę się tablic rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.