Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najwydajniej w mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
ActivePlayer
Jest mi ktos w stanie pomoc... mianowicie... chodzi mi o zminimalizowanie bazy danych i nie wiem za bardzo jak najoptymalniej dobierac typy danych...
np dla pola id które jest uzywane w 99% tabel ja zawsze uzywam smallint(6) i nie wiem czy to dobrze... a dla daty (która nie uwzglednia sekund) uzywam char(10) a nie wiem czy nie da sie jakos optymalniej... robie teraz serwis w któym bedzie bardzo duzo wpisów i chcialbym znalesc ten złoty środek...

Wypiszcie jakies typy danych dla charakterystycznych uzyc.. tzn np przechowywanie nika - varchar(20) itp

PS. sorka za ort przeczytalem 3 razy mam nadzieje ze nie ma za duzo
FiDO
http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/Choosing_types.html

Czyli w skrocie.. wybierasz najmniejszy typ, ktory spelnia wymagania danej kolumny.
Wiec przemysl jeszcze raz czy smallint jest dobrym typem dla ID. Skoro piszesz, ze wpisow ma byc duzo (choc to pojecie wzgledne) to nie powinienes zalowac bajtów na ID, swoja droga bazy sa na tyle wydajne, ze radza sobie spokojnie z duzymi tabelami z duza iloscia wpisow, wiec nie przesadzaj z ta optymalizacja, bo jeszcze zaczniesz upychac flagi bitowo w kazdym bajcie smile.gif
Dla daty sugerowalbym uzyc typów do tego przeznaczonych, a nie jakis char'ow...
SongoQ
Jesli pole Id to typ do tego stworzony int, jesli pole data to podobnie pole typu date.

Nie mozna mieszac tak jak ty bo wtedy stracisz na szybkosci, po to sa takie typy stwworzone zeby ich uzywac i nie nalezy odbiegac od tego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.