Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak odhashować hasło gdy mam podany salt?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wolf3092
Mam hasło w bazie mysql. Jak je odhashować gdy mam podany także salt? Są jakieś programy w które wklepuje się hasło i salt i wyświetla się nam hasło? Jestem zielony, a z kumplem się o piwo założyłem, że zgadnę jakie hasło wpisał. Proszę o pomoc.
kamil4u
Raczej zakładu nie wygrasz. Bo znając życie przy takich zakładach Twój kolega dał bardzo trudne hasło, a jedyna skuteczna metoda w tym wypadku to brutal force co przy trudnym haśle i bez superkomputera jest niemożliwe do zrealizowania. Jakby nie było w ogóle soli to ew. wtedy mógłbyś próbować, tak to raczej nie dasz rady smile.gif
wolf3092
Hasło ma osiem liter, mogą być też cyfry, ale nie muszą , zaczyna się na "kre", jakiego w takim razie programu użyć w tej metodzie brutal force

tak wygląda hasło: ace33934f9f689c8b7cc9bbffde749f9

a tak salt: $4<
kamil4u
Napisz sobie prosty program, który porównuje Twoje hasło z md5( "kre"+losowe 5 liter+w którymś miejscu sól ) i puść w pęli. Jak hasło się będzie zgadzać to jesteś w domu smile.gif

Warto też na wstępie puścić wyrazy słownikowe, a nuż się uda
redeemer
Dobra karta graficzna i oclhashcat (ma możliwość założenia "maski" na pierwsze trzy litery w trybie bruteforce).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.