Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Interfejs WWW, konfiguracja plików?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
goukan
Witam was smile.gif Zwracam się do was z prośbą o pomoc w podjęciu jakiś decyzji oraz powiedzenie mi paru rzeczy. Chciałbym się dowiedzieć od was w jaki sposób można zrobić interfejs www, na którym będziemy mogli konfigurować pliki np. txt i inne rozszerzenia tekstowe na serwerze ftp. Odpalać poprzez stronkę pliki bat, exe? Czy da się coś takiego zrobić i czy akurat w php? Mam w głowie taką myśl. Musiałbym kupić serwer dedykowany, następnie skonfigurować go tak, aby poprzez wykupienie na mojej stronie jakiejś oferty(typu hosting za sms) dostać dane do serwera ftp, jakąś pojemność dysku, transfer oraz pamięć ram. W jaki sposób można było by to zrobić? Potem w panelu na który się zalogujemy, będziemy mieli możliwość edytowania poszczególnych linijek plików tekstowych, odpalania plików wykonalnych (exe, bat).
Posio
ja bym to oparł na bazie danych, mniej roboty i męki z plikami + funkcja exec
PrinceOfPersia
Cytat
Odpalać poprzez stronkę pliki bat, exe?

Do tego pewnie trzeba mieć serwer oparty na systemie Windows (większość chodzi na linuxach, i ciężko odpalić exeka). Chociaż nic więcej nie wiem. Może są jakieś emulatory.

Cytat
będziemy mieli możliwość edytowania poszczególnych linijek plików tekstowych, odpalania plików wykonalnych (exe, bat).

a przemyślałeś względy bezpieczeństwa? To chyba musiałoby działać w jakimś sandboxie.

Cytat
Musiałbym kupić serwer dedykowany, następnie skonfigurować go tak, aby poprzez wykupienie na mojej stronie jakiejś oferty(typu hosting za sms) dostać dane do serwera ftp, jakąś pojemność dysku, transfer oraz pamięć ram.

tylko, że już są takie rzeczy więc musiałbyś mieć konkurencyjną ofertę, żeby na tym zarobić. Jak chcesz konkurować z firmami oferującymi VPS albo uruchamianie programów w chmurze?
CuteOne
Pamiętaj aby przed wykupieniem dedyka przeczytać regulamin. Wiele hostingów zabrania samowolnej odsprzedaży miejsca na serwerze - poczytaj o resellerach. Dlaczego? ponieważ w ten sposób zabierasz im potencjalnego klienta smile.gif
goukan
Chodzi mi o sprzedawanie serwerów minecraft. Wyglądało by to tak jak np. http://mineserv.eu/oferta
Wiem, że takie strony oferują administrowanie serwera poprzez www. Czyli wyłączanie, włączanie, resetowanie serwera ogólnego. Tworzenie nowych folderów z mapami, instalowanie pluginów, edytowanie pliku "config.properties", white list itd. Jak ktoś siedział trochę w minecrafcie to wie o co chodzi. I chodzi mi poprostu o podpowiedzenie mi, w jaki sposób to można zrobić. Jakie języki programowania do tego użyć? Php wiadomo, musi być baza danych użytkowników z opłaconymi abonamentami. Podczas kupowania takiej oferty musi się robić jakiś serwer ftp tylko dla niego przeznaczony. W jaki sposób takie coś można zrobić?
Pozdrawiam
CuteOne
1. Pierwsze co przychodzi mi na myśl to exec() wink.gif
2. Gdy za młodu stawiałem serwer MuOnline, to zwyczajnie za pomocą PHP zmieniałem parametry w plikach .txt. file_get_contents i zmiana treści

1. //prototyp.txt
  2. serwer_id = {id}
  3.  
  4. // plik obsługujący
  5. $content = file_get_contents('prototyp.txt');
  6. $id = $_POST['id'];
  7. $content = preg_replace();
  8. file_put_contents('prototyp.txt', $content);
goukan
"Konfiguracja serwera za pomocą formularza, zarządzanie plikami i dostęp do konsoli w przeglądarce, podgląd logów z ostatnich siedmiu uruchomień i dostęp do statystyk serwera sprzed miesiąca oraz pełna integracja z serwisem GameTracker.com."

Znalazłem to na jednym z hostingów minecraft. W jaki sposób może konfiguracja i zarządzanie wszystkim za pomocą formularzy. Zarządzanie plikami to pewnie jakieś podstawowe funkcje prawda?
CuteOne
  1. if(!empty($_POST['reset_serwer'])) {
  2.  
  3. exec('tutaj kod resetujący serwer xyz');
  4. }

reset_serwer to np. button na stronie
Wazniak96
Wykup sobie narazie jakiegoś VPS tylko tyle zeby ten serwer minecraft utrzymał, zainstaluj tego całego serwera minecrafta i czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj a potem testeuj testuj i testuj. W internecie jest wszystko(prawie), wykupując odrazu dedyka i zamknięciem go po miesiącu z powodu braku funduszy na oplacenie nic nie osiągniesz. Szperając w necie mozna naprawde wiele znaleźć.

PS: nie oczekuj ze odrazu osiągniesz "ful wypas". Na początku proponuję jezeli juz musisz, udostępnic jakis serwer z paroma funkcjami za grosze. Wiadomo... Dzieciaki na to polecą... A co znajdzies i się nauczysz po drodze to już procentuje na przyszlość.

Ahmm i taka rada. Jeżeli już coś znajdziesz i uda ci się to zrobic to radzę abyś sobie krok po kroku gdzies na komoie to zapisal jak to zrobiłeś. Później w gąszczu zapisanych linków może Ci to umknąć. smile.gif
goukan
Dziękuję za odpowiedzi smile.gif
Mam następne pytanie. Chciałbym zrobić stronkę główną połączoną z forum. Chciałbym tak aby tylko NEWSY napisane na forum pojawiały się na głównej. Piszę temat na forum np w dziale news i ten news pojawia się na stronie głównej. Da się tak? Albo forum na stronie, nie na osobnym linku. Poprostu wchodzę w zakładke forum i na mojej stronie tam gdzie są zwykle newsy poprostu pojawia się forum (wiadomo przed tym trzeba było by się zarejestrować) Co polecacie do tego? Aaa i tak żeby był pomost między forum a stroną, aby trzeba było się raz zarejestrować aby korzystać ze strony i forum.

Słuchajcie smile.gif Mam bazę danych, w której jest tabela nazwy uzytkownik. W tej tabeli jest kolumna o nazwie acces i przypisana tam warość default 0, jednak jak administrator zmieni tą wartość na 1 to jest jakby administratorem strony.

Jak zrobić zapytanie do bazy danych które będzie sprawdzało tą wartość 1 lub 0. Jeśli jest 1 to wyświetl taką informacje, jeśli 0 to nie rób nic ew. nic nie wyświetlaj typu echo ''; Mam z tym problem już próbowałem na wszystkie sposoby;/ w tej chwili mam coś takiego:
  1. <?php
  2. session_start(); // rozpoczęcie sesji
  3. ?>
  4. <?php
  5. if (isset($_SESSION['login'])) {
  6. echo '<br>';
  7. echo '<div class="form">Jesteś zalogowany jako: <strong>'.$_SESSION['login'].'</strong></div>';
  8. }
  9.  
  10. else {
  11. echo '';
  12. }
  13. $login = $_POST["login"];
  14. $haslo = $_POST["haslo"];
  15. $wynik=mysql_query("SELECT * FROM uzytkownik WHERE
  16. login='$login' and haslo='$haslo' and acces=1");
  17.  
  18. if (mysql_num_rows($wynik) == 1) {
  19. $informacja = mysql_fetch_array($wynik);
  20. $_SESSION["login"] = $informacja["login"];
  21. } else {
  22. echo '<span class="blad">Zostały wprowadzone nieprawidłowe dane!</span>';
  23. }
  24.  
  25. ?>

Dodam, że to zdanie ze jesteś zalogowany, działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.