Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie autotyczne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gamgee
Hej!!!
Mam pytanko.
Jest taka sytuacja, macie komputery podłączone w sieci, każdy użytkownik logując sie na komputerze ma swój login i hasło (standard nie?)... jak zrobić, żeby po wejściu na stornie został rozpoznany jego login i nazwa użytkownika, to chyba chodzi o zmienne środowiskowe, ale nie wiem jakie, jak wiecie to napiszcie...
Jak sie to w ogóle da to zobić....
gamgee
aha miało byc logowanie automatyczne, a nie autotyczne winksmiley.jpg
Seth
Kod
<?

phpinfo();

?>

Ten skrypt pokaze Ci wszystkie zmienne srodowiskowe.

Z tego co wiem to w asp jest mozliwosc takiego logowania.
castor
Z tym ASP to jestes tego pewien??

bo by mnie tez interesowalo?

A co do php to nie slyszalem zeby bylo mozliwe ,
zreszta w ASP tez nie chce mi sie wierzyc przeciez wywolujac strone w przegladarce musiala ona by wyslac w naglowku te dane a nic takiego nie jest wysylane:) a w srodowiskowych nic takiego nie ma sad.gif

Jesli ktos wie czy rzeczywiscie jest taka mozliwosc w ASP lub w innej technlogi to prosze o wypowiedz i opisanie jak to funkcjonuje.

THX
Seth
Jesli chodzi o ASP to jestem pewien. Widzialem juz takie rozwiazania.
castor
ASP pobiera z zmiennych srodowiskowych uzytkownika zalogowanego w systemie.

TAK?
A jak to funkcjonuje?
Pierwsze slysze zeby system wysylal w zmiennych do serwera nazwe uzytkownika. Jesli jest to jakos mozliwe to moze po client side i podac na serwer lub jeszcze jakos inaczej lecz ja nie mge se tego jakos wyobrazic

Prosze o jakies konkretniejsze wypowiedzi :wink:
Seth
Castor masz racje.

Pytalem sie o to ASP i okazalo sie, ze to nie zupelnie tak.
Mianowicie strona jest zrobiona w ASP ale na to czy dany uzytkownik ma do niej dostep zalezy od zalogowania sie do serwera NT.

Ale podobno mozna to zrobic w ten sposob, ze na komputerz clienta jest programik odczytujacy IP, login i domene, ktory przesyla te dane do serwera i jezeli strona zostanie otwarta, to zostaje sprawdzony IP osoby otwierajacej ta strone. Potem porownany zostanie login i domena i jezeli wszystko bedzie pasowac to ta strona zostanie wyswietlona.

Na drugi raz bede sprawdzal informacje :oops:
castor
takie cos to i w php by skrobnal :wink: ale nie dla modemowcow biggrin.gif

znasz jakies dobre forum ASP i JSP i stronki z manualami?
Mistycus
Jak chcesz Castor manuala do ASP, to mogę Ci nadesłać. 8)
Seth
Strona z ASP:
- www.tech.aspin.pl (polecam, swietny serwis)

Strony z JSP:
- republika.pl/javasoft/index.html
- www.programik.com/jsp/artykuly.php
- java.sun.com/products/jsp/
castor
Cytat
Jak chcesz Castor manuala do ASP, to mogę Ci nadesłać. 8)

bede wdzieczny biggrin.gif
Seth
Mam takie male pytanko co jest lepsze ASP, JSP czy XML :?:
Szczegolnie interesuje mnie zdanie o XML'u
Mistycus
Właśnie chciałem wpakować tego manuala do jakiekoś zipa i okazało się, że napisany jest on w ASP, więc musiałbyś go odpalić na jakimś serwerze obsługującym ASP. Może zainstalujesz sobie IIS/PWS :?:
Seth
Miscytus tamten post w temacie skrypty to mial byc tu :?: smile.gif smile.gif :wink:
Mistycus
Tak - miał być tu, ale mi się pomyliło :oops: laugh.gif rolleyes.gif laugh.gif
castor
Cytat
Właśnie chciałem wpakować tego manuala do jakiekoś zipa i okazało się, że napisany jest on w ASP, więc musiałbyś go odpalić na jakimś serwerze obsługującym ASP. Może zainstalujesz sobie IIS/PWS :?:

widzialem ten post w Skryptach nagle znikl i jest tu ...

...ale jazda hehheh biggrin.gif

A podeslij tak z ciekawosci chce se poparzec kiedys chcialem sie ASP nauczyc ale dalem se z tym spokoj ,a jak bedzie mi potrzebne to skladnie se chyba jakos przyswoje :wink:

narazie biore sie za Jave i JSP.
Mistycus
Wysłałem Ci dwa maile (z Onetu i z WP), ale coś jest nie tak, bo nie chce załączyć żadnego pliku. rolleyes.gif
Mistycus
Jeśli chcesz, to ściągnij sobie tego manuala z:
http://strony.wp.pl/wp/mistycus/iisHelp.cab [1.61 MB]
lub
http://strony.wp.pl/wp/mistycus/iisHelp.rar [1.57 MB]

Jak pobierzesz, to daj mi znać, bo chcę te pliki usunąć 8)[color=darkred][/color]
Anarion
W php to takie cos mozna zrobic z cookiesami, tylko nie jestem pewny czy to jest bezpieczne
em1X
ja wole uzywac sesji tongue.gif
castor
Cytat
Jak pobierzesz, to daj mi znać, bo chcę te pliki usunąć 8)

Lyknalem Dzieki :wink:
gamgee
ok, widze ze dyskusja sie rowinęła
Ja qrde bedze dalej kombinował z php, bo mam w tym napisać to do pracy, jak coś wymyśle to dam znać...
dzieki za wszystkie koncepcje
Mistycus
Moim zdaniem wszystko jedno w jakim języku napiszesz ten skrypt, bo i tak nie otrzymasz od przeglądarki danych, których ona nie podaje.

Ja mam system oparty na jądrze NT, więc w moim przypadku jest nieco inaczej - nazwę użytkownika można odzczytać w php ze zmiennych REMOTE_USER oraz UNMAPPED_REMOTE_USER, ale w innych systemach przeglądarka podobno nie podaje tych danych w nagłówku :?
gamgee
Mistycus mi chodzi w sumie tylko o NT, bo ten system logowania ma zrobić dla uczelni, a tam to jest właśnie NT, oraz XP...
:?
castor
ja siedzie na NT(w2k) i nie mam dostepu do tych zmiennych?

Cos sie komus popie.....lo, ja w to nie wierze.(chodzi mi o php);

JAk juz cos wymyslicie to rzuccie skryptem na forum OKI doki :wink:
Mistycus
To dziwne, bo u mnie taki kodzik:
Kod
<?

echo $REMOTE_USER."<br>";

echo $UNMAPPED_REMOTE_USER;

?>
wyświetla 2 razy nazwę zalogowanego użytkownika, a więc oby dwie zmienne są wporządku. Ja mam WindowsXP - może to ma jakieś znaczenie :?, a może Ty poprostu nie zważając na mój błąd, użyłeś zmiennych bez dolara $ na początku, myśląc, że chodzi o stałe. Jeśli popełniam tego typu błędy, należy mi wybaczyć :cry: rolleyes.gif :cry: , gdyż trudno się przyzwyczaić do takiego zapisu nazw zmiennych, gdy zawsze używało się dowolnych (czyt. bez $ na początku).
castor
Cytat
a może Ty poprostu nie zważając na mój błąd, użyłeś zmiennych bez dolara $ na początku, myśląc, że chodzi o stałe.

laugh.gif laugh.gif

to mial byc kawal :?:

laugh.gif laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.