Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Algorytm rozwiązujący zagadkę
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fifi209
Przeglądając forum, natknąłem na stary temat z zagadkami i jedną sobie skopiowałem:
Cytat
Cztery osoby (nazwijmy je: Adam, Basia, Celina i Dorota) wybrały się samochodem na imprezę.
Rozpętała się burza, parking jest dość oddalony od domu, a okazało się, że w samochodzie jest tylko jeden parasol!
Adam idzie z parkingiu do domu - 1 minutę, Basia - 2, Celina - 5, a Dorota - 10.
Pod parasolem mieszczą się naraz dwie osoby, a gdy idą, szybsza dostosowuje swe tempo do wolniejszej (czyli Adam z Dorotą szliby 10 minut).
Aby nikt nie zmókł, wymyślili, że najpierw pójdzie Adam z Basią, Adam wróci z parasolem, potem Adam z Celiną, Adam wróci z parasolem, w końcu Adam z Dorotą. W sumie 2+1+5+1+10= 19 minut.
Sposób niezły, ale istnieje lepszy - da się to zrobić w 17 minut.
Pytanie: jak?

Z tekstu wynikają pewne założenia:

1. Prędkość osób
Adam - 1 minut
Basia - 2 minuty
Celina - 5 minut
Dorota - 10 minut

2. Parasol - mieszą się pod nim naraz maksymalnie dwie osoby
3. Miejsca:
a) Samochód
cool.gif Dom

3. Osoba szybsza dostosowuje tempo do wolniejszej

Zadanie: Napisz program, który rozwiąże zagadkę korzystając z wytycznych.

Prosty zarys algorytmu jaki ja wymyśliłem:

1. $People = array(
  2. 'Adam' => 1,
  3. 'Basia' => 2,
  4. 'Celina' => 5,
  5. 'Dorota' => 10
  6. );

Dwie tablice:
  1. $Car = array();
  2. $House = array();

Algorytm:
< Uruchomienie pętli >
  • Przepisanie tablicy People do Car
  • Wylosowanie dwóch osób, zapisanie ich imion do zmiennych pomocniczych i ich szybkości [i usunięcie ich z tablicy Car]
  • Obliczenie, prędkości poruszania się osób - czyli sprawdzenie, która jest wolniejsza
  • Dodanie czasu: prędkość wolniejszej osoby
  • Dodanie osób do tablicy House
  • Wylosowanie jednej osoby z tablicy House, która wróci do samochodu i dodanie jej do tablicy Car
  • Dodanie czas: prędkość osoby wracającej
  • Powtórzenie pętli, póki są osoby w samochodzie

Zapisanie kroków - kto i w jakiej kolejności
Porównanie czasu, jeżeli mniejszy od poprzedniego to przepisujemy kroki i zapisujemy czas
<Powrót do początku pętli>

Ja wymyśliłem taki algorytm... Jeszcze do końca nie wyszło mi napisanie tego, bo minimalny czas uzyskuję 19 minut - ale to błąd w moich wcześniejszych założeniach co do losowania.

Jestem ciekawy, czy można zrobić to jakoś bardziej optymalnie.

!*!
  1. $inCar = array('Adam', 'Basia', 'Celina', 'Dorota');
  2. $hexMap = array(0,1,2,3,4,5,6);
  3. $items = array('parasol')
  4.  
  5. $run = new goHome($inCar);
  6. $run->runCarHex($hextMap, 1, 1);
  7. $run->removeUser(array('Basia', 'Celina', 'Dorota'));
  8. $run->runCarHex($hextMap, 0, 0);
  9. $run->getItems(1);
  10. $run->runUserHex($hextMap, 1, 1);
  11. echo $run->getTime();

Czas wykonania: 3 minuty, bo Adam nie był bucem i wysadził dziewczyny pod dom. biggrin.gif
thek
Żaden problem... Adam odprowadza Basię (2), wraca (1) i mówi pozostałym, że mają iść same razem (10). Sam wraca bez parasola - bo facet nie z cukru biggrin.gif

Wersja 2: Jedna z dziewczyn jest dziewczyną Adama. Pozostałe odprowadza, z dziewczyną zostają w samochodzie w celu wiadomym. Czas zakończenia - zależny od tego, która z dziewczyn jest dziewczyną Adama biggrin.gif

A tak poważniej... Zadanie jest nieprecyzyjne, ponieważ nie określa czy wszyscy idą do tego samego domu choćby wink.gif
Fifi209
Tak, idą do tego samego domu, dystans jest ten sam.
foxbond
Cytat
Sposób niezły, ale istnieje lepszy - da się to zrobić w 17 minut.
Pytanie: jak?

Pewny jesteś, że istnieje sposób 17-sto minutowy? Chyba ze 4 opcje rozrysowałem na kartce i najszybszy 19min, najdłuższy 28min
ADeM
Thek podał rozwiązanie:
Żaden problem... Adam odprowadza Basię (2), wraca (1) i mówi pozostałym, że mają iść same razem (10). Sam wraca bez parasola - bo facet nie z cukru.

Na końcu Baśka wraca po niego (+4 minuty). Razem wychodzi 17.
Fifi209
@up
Dokładnie tak, ale chodzi mi o program/skrypt który tą zagadkę rozwiąże tongue.gif
Crozin
Przeglądnij sobie zestawy zadań z ostatnich 2-4 lat potyczek algorytmicznych (raczej zadania z początkowych etapów). O ile dobrze pamiętam, w którymś zadaniu Bajtaraz musiał wykonać analogiczne zadanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.