Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mój stary cms, nowy problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kony11
Witam, po 4 latach przerwy od programowania zostałem poproszony przez kogos z rodziny o postawienie strony na CMSIe, jako ze kilka lat temu napisalem kilka takich projektów to postanowiłem z jednoego z nich skorzystać. zdziwiłem się bardzo gdy podczas instalacji wyskakiwał mi bład odnośnie połączenia si ez baza danych, przeprowadziłem instalacje ręcznie(dodanie wpisow do mysql) wpisałem potrzebne informaje do pliku config i niby wszystko działa ale wszędzie wyskakują błedy zwiazane z mysql. jestem w 10000% pewny ze jescze dwa lata temu dzialało bez problemowo. Czy moze byc to wina nowego mysql, kiedys operowalem na 4.x.x. a z tego co zauważyłem aktualna wersja to 5.x.x

Pozdrawiam i proszę o ewentualną pomoc.
!*!
Myślę że to wina lodówki w kuchni.
sowiq
Cytat(kony11 @ 4.02.2013, 14:13:29 ) *
jestem w 10000% pewny ze jescze dwa lata temu dzialało bez problemowo.

Ze skryptami jak z ludźmi - starzeją się. Człowiek za młodu też ma dużo więcej energii i może więcej, a na starość już coraz gorzej. Z programami jest podobnie, z tym, że długość ich życia jest krótsza

A tak na poważnie, to szukasz pomocy, czy wróżki?
kony11
szukam odpowiedzi czy komendy ktore dodaja, wywoluja, zapytania z bazy mysql ktore byly pisane pare lat temu mogly ulec przedawnieniu(teraz uzywa sie innyhc komend lub znacznikow). moze cos sie zmienilo i w mysql 5.x.x inaczej wywoluje ise zapytania i to moze byc przyczyna?
Odpowiedz ze to wina lodowki - gratuluje bardzo inteligentna i na poziomie
!*!
Cytat(kony11 @ 4.02.2013, 15:06:31 ) *
Odpowiedz ze to wina lodowki - gratuluje bardzo inteligentna i na poziomie

Dziękuję. Jednakże nie moja wina że nie zrozumiałeś.
Ale brnijmy dalej... Słuchaj, popsuł mi się samochód, nie jedzie. Odpowiedz mi dlaczego. Myślisz że warto byłoby podać markę? Stan paliwa, albo czy ktoś nie ukradł silnika z kołami?

Reasumując, to że widzisz błędy bazy, nie znaczy że to jej wina. Skąd mamy wiedzieć od czego one są, skąd wynikają skoro nie raczyłeś zaprezentować żadnego kodu.
mar1aczi
Cytat(kony11 @ 4.02.2013, 15:06:31 ) *
szukam odpowiedzi czy komendy ktore dodaja, wywoluja, zapytania z bazy mysql ktore byly pisane pare lat temu mogly ulec przedawnieniu(teraz uzywa sie innyhc komend lub znacznikow). moze cos sie zmienilo i w mysql 5.x.x inaczej wywoluje ise zapytania i to moze byc przyczyna?

Obstawiam, że manual będzie znał te różnice.
nospor
Ok, odpowiedzmy na główne pytanie autora:
Cytat
Czy moze byc to wina nowego mysql

Tak, to może być wina nowego mysql, szczególnie że działałeś jeszcze na mysql4.

No a teraz dzięki tej odpowiedzi na Twoje pytanie, znasz już rozwiązanie? Wątpie. Czemu wątpie? Bo wina może leżeć równie dobrze po całej masie innych rzeczy, choćby po stronie php, po stronie konfiguracji php i masa innych. Poprzednicy starali ci się to powiedzieć w żartobliwy sposób. Nie dość nie zrozumiałeś żartu, to nie zrozumiałeś również aluzji. A aluzją jest:
Pokaż komunikaty błędów jakie dostajesz. Pokaż kod, przy którym te komunikaty się pojawiają
kony11
ok, dziekuje za pomoc i przepraszam ale najwidoczniej nie zrozumialem aluzji.

plik config wyglada tak:
  1. // DANE BAZY
  2.  
  3. $host = "1xxx"; // HOST BAZY DANYCH
  4. $baza = "xxx"; // BAZA DANYCH
  5. $baza_uzytkownik = "xxx"; // UŻYTKOWNIK BAZY DANYCH
  6. $baza_haslo = "xxx"; // HASŁO BAZY DANYCH

plik index wyglada tak:
  1. <?php
  2. include_once("class/linki.php");
  3. include_once("class/mysql.php");
  4. include_once("class/uzytkownik.php");
  5. include_once("class/ustawienia.php");
  6. include_once("class/pozostale.php");
  7. include_once("class/informacja.php");
  8. ?>
  9.  
  10. <?php include_once("ban.php"); ?>
  11.  
  12. <HTML>
  13. <HEAD>
  14. <?php $nazwa_strony = $ustawienia->pobierz("nazwastrony"); echo("<TITLE>$nazwa_strony Version 12 [New Vision...]</TITLE>"); ?>
  15. <?php $kodowanie = $ustawienia->pobierz("kodowanie"); echo("<META HTTP-EQUIV=\"Content-Type\" CONTENT=\"text/html; charset=$kodowanie\">"); ?>
  16. <?php $styl = $ustawienia->pobierz("styl"); echo("<LINK href=\"$styl\" rel=stylesheet>"); ?>
  17. <?php $uzytkownik->przetrzymaj_sesje(); ?>

no i na koniec classa mysql wyglada tak:
  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5. include("config.php"); // dołączenie biblioteki konfiguracyjnej
  6.  
  7. session_start(); // rozpoczęcie sesji
  8.  
  9. class mysql
  10. { // początek klasy mysql
  11.  
  12. function polacz($host, $baza, $baza_uzytkownik, $baza_haslo)
  13. {
  14.  
  15. @mysql_pconnect("$host", "$baza_uzytkownik", "$baza_haslo") or die('Nie można połączyć się z użytkownikiem mySQL');
  16. @mysql_select_db("$baza") or die('Nie można połączyć się z bazą mySQL');
  17.  
  18. }
  19.  
  20. function pobierz_tabele($zapytanie)
  21. {
  22.  
  23.  
  24. $rezultat = $this->zapytanie($zapytanie); // wykonanie zapytania
  25. return mysql_fetch_array($rezultat);
  26.  
  27. }
  28.  
  29. function zapytanie($zapytanie)
  30. {
  31. $zapytanie = trim($zapytanie);
  32. return mysql_query($zapytanie);
  33. }
  34.  
  35. function liczba_rekordow($zapytanie)
  36. {
  37. return mysql_num_rows($zapytanie);
  38. }
  39.  
  40. function rozlacz()
  41. {
  42. }
  43.  
  44. } // koniec klasy mysql
  45.  
  46. $mysql = new mysql;
  47.  

wiem ze kod jest dosc prosty ale nie potrzebuje nic wyrafinowanego, a ten jescze 2 lata temu spelnial swoje zadanie.
bład ktory wyskakuje to Nie można połšczyć się z bazš mySQL.

jednak jestem pewny w 1000% ze podalem dobre dane sprawdzialem kilkakrotnie, serwer z jakiego korzystam to webd
nospor
wyswietlaj blad bazy:
nie: @mysql_select_db("$baza") or die('Nie można połączyć się z bazą mySQL');
a: mysql_select_db("$baza") or die(mysql_error());
wowczas dowiesz sie o co chodzi.

poza tym zastosuj sie do tego tematu:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Masz tam liczne wskazówki
kony11
Sprawdzilem jescze raz caly kod i nie widze w nim błedu, bla djaki mi wyskakuje to Access denied for user 'kony11_1'@'w24_3.int.webd' to database 'kony11_1'.
napisalem juz w tej sprawie wiadomosc do webd, bo dane podalem w 100% prawidlowe kilkakrotenie to sprawdzalem.
Jednak zastanawia mnie dlaczego bez problemu moge łaczyc si ez phpmyadmin a moj skrypt z baza nie, moze jako inaczej powinienem wywylac połaczenie z baza.
sowiq
Cytat(kony11 @ 6.02.2013, 14:04:33 ) *
Jednak zastanawia mnie dlaczego bez problemu moge łaczyc si ez phpmyadmin a moj skrypt z baza nie, moze jako inaczej powinienem wywylac połaczenie z baza.

Podejrzewam, że phpMyAdmin jest zainstalowany na serwerze, a Ty skryptem próbujesz łączyć się z zewnątrz (tzn. ze swojej maszyny). Może dostęp do MySQL jest ograniczony tylko do lokalnych maszyn z serwerowni?

Druga sprawa to nie podałeś jako nazwę hosta 'w24_3.int.webd', prawda?
kony11
dokładnie, podawalem nazwe hosta taka jaka byla przypisanna czyli adres ip.
Problem rozwiazałem, sprawdzilem na innym serwerze i wszytsko działa, napisalem juz do webd o sprawdzenie czy mam nadane pelne prawa.
Dziekuje wszytskim za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.