Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skrypt szablonow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
broU
mam taki problem , otoz mam plik html z wygladem logowania do panelu administracyjnego oraz plik php z kodem do sprawdzania poprawnosci danych , itp. Normalnie , jesli nie zostaly wprowadzone zadne dane to wyswietlam pola formularza . po kliknieciu na wyslij nastepuje odwolanie do tego samego skryptu (php) i wygladu (html) ... i tu jest problem . chcialbym aby zaleznie od wysylanych przez php danych wyglad pliku html troche sie modyfikowal , tzn. nie ma danych to sa np. dwa wiersze z polami formularza , a po sprawdzeniu jeden wiersz z odpowiednim komunikatem o zalogowaniu lub nie ... nie wiem jak to rozwiazac ... ma ktos moze pomysl ? naprawde nie chce mieszac htmla z php ...
M4chu
Jesli nie chcesz mieszac htmla z php to kozystaj z systemu szablonow, np w Smarty robisz plik tpl
  1. {if $dostep == 2}
  2. Zalogowany (...)
  3. {elseif $dostep == 1}
  4. Zle dane
  5. {else}
  6. Formularz logowania
  7. {/if}
broU
sęk własnie w tym , ze wole sie pomeczy z wlasnym kodem niz skorzystac ze smaty ... co prawda napewno kiedys rusze smarty , ale narazie nie :]
Riklaunim
Smarty to, smarty tamto.. niech ktoś da tej małpie banana!

na www.phpclasses.org jest pełno znacznie mniejszych i szybszych klas szablonów smile.gif Najprostszy system szablonów to:

Skrypt
Kod
$title = 'Mój skrypt';
ob_start();
// kod skryptu
$tresc =ob_end_clean(); // czy jakoś tak
include 'skora/art.php';

art.php
Kod
<table.... cały kod szablonu
<?php echo $title; ?>
<?php echo $tresc; ?>
HTML HTML

pisze z pamięci... winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.