Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF][ZendFramework] Crud form
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mimol
Witam, w książce ZF od podstaw w częsci o formularzach jest pokazana implementacja interfejsu CRUD?
Autor tworzy akcje:
createform,
create,
edit,
update,
delete,
show

Zastanawia mnie po co potrzebne są akcje createform i edit,
Przecież można połączyć create z createform.
  1. public function createAction()
  2. {
  3. $form = new $this->_form_class;
  4. if($this->getRequest()->isPost() && $form->isValid($this->getRequest()->getPost())){
  5. $data = $form->getValues();
  6. $DbTable = new $this->_db_table_class();
  7. $id = $DbTable->createRow($data)->save();
  8. return $this->_helper->redirector('index',$this->getRequest()->getControllerName(),$this->getRequest()->getModuleName());
  9. }
  10.  
  11. $this->view->form = $form;
  12. }

Domyslam sie, ze auto ksiązki jest madrzejszy ode mnie i zrobil to celowo, więc jakie ma zastosowanie tworzenie osobno create i createform?
darko
Podaj chociaż tytuł tej książki, może komuś zechce się zajrzeć i Ci odpowiedzieć.
mimol
Jest podana, zaraz w pierwszym zdaniu, (zenf framework od podstaw - W.Gajda)
nie widzę potrzeby zerkania do książek, chciałbym sie tylko dowiedzieć czy każdy/ktoś jeszcze do implementacji formularzy używa tych 5 akcji?
Czy tak jak ja zamiast createform, create używa jednej.
Np w oficjalnej dokumentacji ZF2 są tworzone tylko te 3 akcje
melkorm
ZF2 a ZF1 to dwie dość różne rzeczy.

Co do tematu:

1. Formularz powinien być obiektem w innym pliku, a nie walać się po kontrolerach.
2. Edycję i dodawanie rekordów można ubrać w jedną metodę + metoda od usuwania + metoda od listowania i mamy 4 metody (akcje).
3. Operacje na danych powinny odbywać się w modelach, kontroler powinien tylko zarządzać `ruchem` danych i je wstępnie przetworzyć, może dane zwalidować lub pozostawić to modelowi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.