Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Analiza aplikacji pod katem zapytan sql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Octobus
Witam, rozwijam pewna aplikacje ktora zaczela stopniowo od jakiegos czasu za bardzo naciskac na sql. Jest to struktura i trudno ja przeanalizowac recznie bo za duzo kodu. Ma ktos moze pomysl jak moge przeanalizowac ta aplikacje pod katem zapytan do sql ? Moze na apache mozna cos zainstalowac, wystarczy mi nawet ilosc zapytan do poszczegolnych baz, dzieki takiej informacji bede wiedzial gdzie szukac. Zalezaloby mi na analizie np z paru godzin, sprawdzanie poszczegolnych fragmentow za dlugo by zajelo ;/

Licze na jakiekolwiek sugestie, pozdrawiam
mrWodoo
Trzeba było użyć klasy lub nawet funkcji, masz zmienną/własność $zapytania i po wywołanie twojej własnej funkcji query inkrementujesz tą wartość, inną własność możesz mieć : queries - tutaj zapytania wrzucasz, jako tablica, możesz dodać kolejny wymiar i tam wrzucać: czas wykonania zapytanie, ew. mysql_errno()
darko
Najłatwiejszym sposobem jest włączenie logów zwłaszcza slow-logów mysql i ich dokładna analiza.
http://www.mydigitallife.info/enable-loggi...mysql-database/
Octobus
@mrWodoo masz racje, pomysle nad tym ale to moze byc zbyt czasochlonne ;/
@darko Slow logi sa wyeliminowane, 2 razy sie temu przygladalem, to raczej chodzi o duza ilosc zapytan. Chcialem ja zmniejszyc ale nie wiem gdzie ich szukac ... ich moze byc bardzo duzo jak sie uruchomi wszystko
darko
Tzn. znajdujesz jakiekolwiek wpisy w slow-logach mysql? Jeżeli tak, to należy tak zoptymalizować zarówno kod, a tym bardziej zapytania, żeby slow log był czysty. Spróbuj pobawić się profilerem, np. do dla xdebug masz odpowiednie ustawienia (xdebug.profiler_enable = 1 oraz xdebug.profiler_output_dir = "C:\xampp\tmp" ścieżka dowolna katalog musi istnieć) i narzędzie WinCacheGrind - tam jak na tacy będzie podane, które miejsca w kodzie są wąskim gardłem.
CuteOne
FirePHP smile.gif
tehaha
najprostszym i bardzo szybkim sposobem w tak beznadziejnej sytuacji będzie podmiana funkcji mysql_query() na własną np.

1. function my_mysql_query($sql)
  2. {
  3. //tutaj wprowadzenie wpisu do loga
  4.  
  5. //
  6.  
  7. return mysql_query($sql);
  8. }

otwierasz pliki edytorem i funkcją "search and replace" podmieniasz nazwę i gotowe. Ponadto to rozwiązanie daje Ci bardzo dużo możliwości bo możesz sobie pozliczać, jakiego typu zapytania są najczęściej wysyłane (select, update) do jakiej tabeli (wtedy możesz zrobić jakiś cache z tabeli), sprawdzić ile zajęło wykonanie zapytania i dużo więcej praktycznie bez ingerencji w kod źródłowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.