Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mailing/Newsletter za pomocą forward
Forum PHP.pl > Forum > PHP
user2
Witam,

muszę stworzyć system do wysyłania mailingu/newslettera i o ile czytałem już o różnych zagrożeniach (m.in. wpadnięcie na SPAMlisty przy zbyt dużej częstotliwości/ilości wysyłania wiadomości) to pozostał problem - jak przygotować cały system, żeby taki newsletter mógł zostać wysłany przez osobę, która nie zna się na HTML itp., ale ma np. dobrze skrojoną papeterię w Thunderbirdzie, Outlooku itp., którą trzeba tylko wypełnić treścią.

Oczywiście można zrobić dość prosty formularz z WYSIWYG, ale to zawsze kolejny twór na bardzo ograniczone potrzeby. Dlatego wpadłem na pomysł, żeby prace podzielić na dwa etapy: treść i wygląd maila opracowuje operator, a następnie wysyła go na specjalnie przygotowaną skrzynkę podczepioną do skryptu, który forwarduje (albo kopiuje) wiadomość do każdego z adresatów np. z bazy danych.

W związku z powyższym mam do Was pytanie - czy znacie jakiś skrypt/sposób na takie zautomatyzowane przekierowanie? Myślę, że może to ułatwić życie wielu mniej zorierntowanym osobom w wysyłaniu takich wiadomości.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam
CuteOne
Przekombinowane... nie prościej zapisać szablon wiadomości do bazy / pliku?
user2
Prościej, ale .... rozwiązanie z forwardem pozwala na dorzucanie dowolnych załączników + ewentualnie wstawianie obrazków itp. a to też system musi uwzględniać. Zaszycie tego w kodzie (czy to baza czy plik) niestety zmniejsza uniwersalność, bo wymaga kogoś kto to będzie zmieniał.
CuteOne
Głupoty gadasz. Tworzysz trzy tabelki w bazie: szablony, zalaczniki, szblony_zalaczniki(tabela łącząca). Podczas pobierania szablonu dołączasz załączniki (ścieżki do plików, które trzymasz na serwerze) i tadam...

..no ale jak chcesz kombinować to droga wolna..

ps. tak czy owak skorzystasz z mojej rady smile.gif daje sobie rękę uciąć
user2
Ehh... wiem jak skonstruować taki mechanizm, bo taki - podobny - już kiedyś robiłem. W tym o co pytam kluczowe jest userfriendly tego podejścia np. prezes albo blond sekretarka (oboje mogą nie kumać jak się tworzy newsletter), ale potrafią wysłać maila i dołączyć do niego załącznik. To co opisujesz oczywiście jest rozwiązaniem tyle tylko, że wymaga pracy przy obróbce interfejsu, żeby ci mniej wtajemniczeni też dali sobie z tym radę. Chodziło mi o maksymalne skrócenie i uproszczenie tego procesu - właśnie do wysłania jednego, wzorcowego maila. Tym bardziej, że taka wysyłka może odbywać się codziennie.

Oczywiście też można budować kombajn, żeby skosić trawniczek pod domem, ale nie o to chodzi. Ma być prosto i w miarę szybko.

BTW: Abstrahując od newslettera etc. czy w ogóle taki forward ma rację bytu/istnieje?
CuteOne
http://www.php.net/manual/en/refs.remote.mail.php

powinno ci co nieco rozjaśnić (imap jest chyba najbardziej rozbudowany)
user2
Dzięki za linka. Będę temat jeszcze zgłębiał. Znając uniwersalność PHP i jego środowiska aż dziwne, żeby nie było jakiejś gotowej funkcji przekierowującej maila.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.