KirkoR
12.08.2004, 12:25:21
Mam PC podłączonego w sieć radiową. Jestem za maskaradom. Aby mieć publicznego IP muszę płacić 15 zł miesięcznie -> to jest dużo mało? Czy mój provier ponosi jakieś koszty przypisania mi publicznego IP? Jak to wygląda?
Chodzi o to, że nie wiem czy się na to zdecydować.
escaflowne
12.08.2004, 15:34:02
Mój ISP daje mi zewnętrzny IP od razu, ale za jego "zamrożenie" (zmiana na stały IP) żąda 20 zł. Moim zdaniem koszt niewielki, a korzyści spore (przynajmniej w moim przypadku).
Nie wiem, na jakim systemie ustawiona jest maskarada ani jaki program tym zarządza, ale w sieci, którą zarządzam (router/komp z maskaradą stoi na FreeBSD) jest to kwestia dodania dodatkowego adresu do karty sieciowej i lekkiej zmiany w konfiguracji maskarady.
Uważam, że 15 zł to niewiele.
Chewolf
12.08.2004, 20:40:32
Umnie zewnętrze IP kosztuje 5 zł miesięcznie
KirkoR
12.08.2004, 21:41:27
escaflowne -> ale 15 zł. miesięcznie? Chodzi mi czy on musi płacić jeszcze komyś za to, że ja mam ten stały IP czy tylko on dla siebie bierze tą kase?
Sh4dow
13.08.2004, 09:00:09
My sobie rzadamy 10 zł miesiecznie za publiczne IP. A dlaczego drozej wychodzi? Bo naprzyklad TPSA/Polpak nie lubia rozdawac IP. I trzeba sie niezle napocic zeby otrzymac. Koszty jesli chodzi o zewnetrzne IP sa w sumie rzadne, ale jakos trzeba zarabiac na zycie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.