Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Pozycja kursora w momencie kliknięcia onClick
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wujek2009
Cześć.

Potrzebuje funkcji jQuery, która zwróci mi pozycje kursora (top, left); w tej chwili mój kod prezentuje się następująco.
  1. <a href="java script:void(0);" onclick="funkcja('argument1');">Kliknij!</a>

I teraz w jaki sposób mogę zwrócić pozycje kursora?
Dodam, że takich "onclicków" będzie pare tylko argument inny - więc każde kliknięcie w inny link to inna pozycja!

Próbowałem w funkcji "funkcja" dodać linijkę:
  1. $(document).mousemove(function(e){
  2. // i za pomocą e.pageX oraz e.pageY ustawić położenie diva
  3. });

Ogólnie próbuje uzyskać taki efekt, że po kliknięciu w odyłacz pojawi się ramka i teraz tam gdzie kursor był podczas kliknięcia tam ramka ma się pojawić. Powyższy zapis trochę się nie sprawdził, bo zamiast raz zwrócić mi pozycje kursora podczas klimnięcia on zwracał mi cały czas nowe pozycje jak ruszałem myszką - a miał tylko raz, wtedy gdy klikne na odsyłacz
kpt_lucek
Tutorial

Po lekkiej przeróbce otrzymasz to co chcesz:)
wujek2009
Właśnie potrzebuje informacji nt tej przeróbki, bo ten tutorial to ja znalazłem, ale utknąłem.

Odświeżam jeśli jest taka możliwość :-)
Tuminure
Cytat
bo zamiast raz zwrócić mi pozycje kursora podczas klimnięcia on zwracał mi cały czas nowe pozycje jak ruszałem myszką - a miał tylko raz, wtedy gdy klikne na odsyłacz

Dzieje się tak dlatego, że użyłeś ".mousemove()", a powinieneś użyć ".click()" lub ".mousedown()"

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(function()
  2. {
  3. $('.clickable').click(function(e)
  4. {
  5. alert("left: "+e.pageX+"\ntop: "+e.pageY);
  6. });
  7. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
wraz z
  1. <a class="clickable">Klikalny</a>
  2. asdf
  3. zxc
  4. <a class="clickable">Klikalny</a>

Działa chyba tak, jak byś sobie życzył. Dodatkowo, zamiast przekazywać różne elementy w funkcji, dodałbym linkom jakieś id i po tym je rozróżniał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.