tak prosto z mostu, potem będę sie tłumaczył

formularz otwieram tak:
<form action="index.php?tab=koszyk&action=update" method="post" id="cart">
w tej części po kliknięciu w link "zmień ilość produktów" wykonuje się skrypt który pokazuje diva z polem input z którym mam problem..
$output[] = ' <td valign="top">'; $output[] = ' <div style="display:inline;" id="count'.$id.'">'; $output[] = ' <a href="java script:void(0)" class="ui-icon ui-icon-pencil" style="float: left; cursor: auto; " title="Zmień ilość produktów" onclick="$("#count'.$id.'").attr("style","display:none");$("#countUpdate'.$id.'").attr("style","display:inline");">'; $output[] = ' </a>'.$qty.''; $output[] = ' </div>'; $output[] = ' <div style="display:none;" id="countUpdate'.$id.'">'; $output[] = ' <a href="java script:void(0)" class="ui-icon ui-icon-close" style="float: left; cursor: auto; " onclick="$("#countUpdate'.$id.'").attr("style","display:none");$("#count'.$id.'").attr("style","display:inline");">'; $output[] = ' </a>'; $output[] = ' <input name="qty'.$id.'" title="Enter = zapisz" class="editores" style="width:20px;" type="text" value="'.$qty.'" onkeypress="handleKeyPress(event,this.form)" >'; $output[] = ' </div></td>';
a tak usuwam.
$output[] = ' <td valign="top">'; $output[] = " <a href='java script:delete(\"".$id."\",\"delete\")' class='ui-icon ui-icon-trash' style='float: left; cursor: auto;' title='usuń z zamówienia'>"; $output[] = ' </a></td>';
a tutaj skrypty obsługujące.
// Submit po naciśnięciu Enter function handleKeyPress(e,form){ form.submit(); } } // Usuń z zamówienia function delete(idp,akcja) { $.ajax({ url: 'cart.php', type: 'POST', data: { tryb : 'usun_z_koszyka' , id_przedmiotu : idp, action: akcja }, success: function(odpowiedz) { //document.getElementById('info').style.display='block'; $('#info').fadeIn('slow'); setTimeout('ukryj()',2000); $('#infotext').html('Produkt usunięty z zamówienia.'); // $('#koszyk').load('cart.php'); // alert('odpowiedz'); }, error: function(){ document.getElementById('info').style.display='block'; setTimeout('ukryj()',1500); $('#infotext').html('Błąd Połączenia - Spróbój jeszcze Raz.'); //alert('Błąd połączenia ajax'); } }); } function ukryj() { $('#info').fadeOut('slow'); }
co chcę osiągnąć, to aby zaktualizować zamówienie bez przeładowania strony
czyli tak jak to jest w przypadku usuwania.
czytałm próbowałem modyfikować funkcję odpowiedzialną za usuwanie, niestety moje próby spełzły na niczym..
niestety moja znajomość javascriptu tudziez jQuery mocno kuleje i dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc..
potrzebuje wskazówek, przykładów na których mógłbym się oprzeć i zastosować w moim przypadku..
za wszelką pomoc dziękuje

// edit
zapomniałem dać skrypt obslugujący update
switch ($action) { case 'add': if ($cart) { $cart .= ','.$_POST['id_przedmiotu']; } else { $cart = $_POST['id_przedmiotu']; } break; case 'delete': if ($cart) { $newcart = ''; foreach ($items as $item) { //if ($_GET['id'] != $item) { if ($_POST['id_przedmiotu'] != $item) { if ($newcart != '') { $newcart .= ','.$item; } else { $newcart = $item; } } } $cart = $newcart; } break; case 'update': if ($cart) { $newcart = ''; foreach ($_POST as $key=>$value) { $newcart = ''; foreach ($items as $item) { if ($id != $item) { if ($newcart != '') { $newcart .= ','.$item; } else { $newcart = $item; } } } for ($i=1;$i<=$value;$i++) { if ($newcart != '') { $newcart .= ','.$id; } else { $newcart = $id; } } } } } $cart = $newcart; break; } //// zdublowany update z $_GET używany obecnie.. if ($_GET['action'] == 'update') { if ($cart) { $newcart = ''; foreach ($_POST as $key=>$value) { $newcart = ''; foreach ($items as $item) { if ($id != $item) { if ($newcart != '') { $newcart .= ','.$item; } else { $newcart = $item; } } } for ($i=1;$i<=$value;$i++) { if ($newcart != '') { $newcart .= ','.$id; } else { $newcart = $id; } } } } } $cart = $newcart; }