Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Mini-gra.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam!
Zapewne każdy z Was zna stronę:
Cytat

Chciałbym napisać coś podobnego, ale nie na takiej samej zasadzie. Mam już skrypt logowania, wylogowania oraz rejestracji. Dodatkowo wprowadziłem też profil użytkownika taki prosty i chciałbym, aby zarejestrowany użytkownik miał możliwość ' rzucenia / zaatakowania ' innego użytkownika poprzez kliknięcie na link.

Dajmy taki przykład, że użytkownik test wchodzi na profil użytkownika test1 i widzi u niego takie informacje jak:

Kod
Imię: Test1
Punkty: 0 pkt

A, na dole ma link Rzuć śnieżką!

Po kliknięciu na ten przycisk automatycznie użytkownikowi test dodaje 1PKT w górę, a użytkownikowi test1 zabiera. Czyli wyglądałobo by to tak:

Kod
Imię: Test
Punkty: 1 pkt

A, profil drugiego użytkownika

Kod
Imię: Test1
Punkty: -1 pkt

Oczywiście tego samego użytkownika można rzucić tylko raz na 24h.

I tutaj pojawiają się moje pytania, a mianowicie:

Jak mogę wykonać skrypt rzucania i aby sprawdzało czy użytkownik nie atakuje tego samego w ciągu 24h.

Chodziłoby mi bardziej o przytoczenie odpowiednich funkcji i opisanie co jak działa, a skrypt to sobie sam napiszę. ; )
Croos22
Przy dodawaniu rekordu dodawaj od razu datę do bazy a następnie instrukcją warunkową if sprawdzaj czy upłynął już określony czas.
Gość
Rozumiem już się za to zabieram, ale teraz sprawa skryptu rzucania.

Nadal oczekuję na odpowiedź. wink.gif
untorched
Dwie tabelki: users, rzuty

users:
id Nazwa_użytkownika

rzuty:
attacker_id victim_id Data

Przy próbie rzutu sprawdzasz kiedy ostatnio użytkownik został rzucony i dodajesz wpis do bazy lub przy niepowodzeniu wywalasz błąd.

Cóż więcej trzeba?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.