Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana wartości rekordu przez onclick
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
s60v5
Witam! Piszę w banalnej sprawie.
Przeczytałem cały internet i nie mogę się doszukać jak zmienić wartość rekordu tablicy w bazie MYSQL poprzez onclicka.

Mam sobie takie statyczny kod:
  1. $baza = "UPDATE products SET price=122.000 WHERE id=1";
  2. mysql_query($baza);

Potrzebuję pomocy, ponieważ chcę aby to się wykonywało bez przeładowania strony poprzez JS.
Czyli podpinam sobie pod hrefa onlick i wywyłuje mi się funkcja JS, tylko jaka ma być jej zawartość?
Co zakotwiczyć tam, aby wykonywał się ten kod PHP?

Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość użytkowników, ponieważ dopiero zaczynam naukę PHP i JS. smile.gif
nospor
Cytat
Przeczytałem cały internet
Tak, oczywiście......

słowo klucz: AJAX.
s60v5
Niestety jak poprzednio.
Ponownie naściągłem się milionów kodów przykładowych, ale nie potrafię tego przerobić w ten sposób aby wywołać te dwie linijki.
Potrzebuję tylko tego co zamieściłem w pierwszym poście, a w internecie krążą o wiele bardziej skomplikowane przykłady, które sa dla mnie bezużyteczne.

Jeżeli ktoś mógłby mnie chociaż naprowadzić byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
nospor
zamiast ściagac milion przykładów, to weź przeczytaj podstawy AJAX, który w necie jest dużo i po polsku. Jak opanujesz ajax, to pójdziesz dalej.

Zainteresuj się biblioteką jQuery, który sprowadza ajax dosłownie to paru linijek. U nich na stronie masz też przykłady, które pokazują jak tego używać.
krowal
Z jQuery to jest proste jak drut w kieszeni wink.gif
  1. <a href="/costam.php" onclick="$.get($(this).attr('href')); return false;">klik</a>

Doczytaj sobie tutaj: http://api.jquery.com/jQuery.get/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.