Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wyłączyć cache JavaScript?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Vasterad
Dzień dobry.

Mam drobny problem, z którym nie mogę sobie poradzić, mianowicie JavaScript zapamiętuje pozycje strony z ostatnio przeglądanej podstrony i np. wracając na stronę główną z innej podstrony na strone głównej będzie widoczna pozycja z poprzedniej podstrony (czyli określona ilość przesunięć).

Może lepiej na przykładzie, bo nie da się tego precyzyjnie opisać (jak widać powyżej biggrin.gif):
Zostawiam adres strony głównej: http://goo.gl/9bDHb
Podstrony: http://goo.gl/14cnH

Proszę wejść na podstronę, kliknąć 2 razy na przycisk w prawo i kliknąć w menu na stronę główną - będzie widać o co mi chodzi.
Skrypt nie wraca do pierwszego zdjęcia po zmianie podstrony. Jak temu zaradzić?

Pozdrawiam.
Kshyhoo
U mnie chodzi dobrze. Kwestia przeglądarki, zapewne.

EDIT. Guzik, tylko pierwszy raz poszło dobrze, kolejne tak jak piszesz. Bez kodu pewnie nic nie poradzimy.
Vasterad
To jest na html'u, tylko rozszerzenie *.php bo includowałem footer.
Skrypty od slidera to stepcarousel.
Kshyhoo
No tak, tylko niekoniecznie w źródle widać to, co jest w plikach... szczególnie tych *.php. Z tego co widzę, ten rotator to stepcarousel.js, trzyma zdaje się z cookie pozycje.

EDIT. Spróbuj:
  1. panelbehavior: {speed:500, wraparound:true, wrapbehavior:'slide', persist:true},

ustawić:
  1. persist: false

bo:
Cytat
This parameter has 4 properties:

speed: Sets the duration of the slide animation, in milliseconds. Lower=faster.
wraparound: Boolean (true/ false) setting that sets whether the panels should wrap after reaching the two ends, or stop at the first/last panel.
wrapbehavior: Sets how the Carousel should wrap around to the first or last panel when the "wraparound" option above is set to true. The two supported values are: "pushpull" or "slide". v1.9 option
persist: Boolean (true/ false) setting on whether the last panel viewed within a browser session should be remembered and recalled upon the visitor's return.
Vasterad
Hm, wielkie dzięki bo rzeczywiście pomogło. Mogłem zacząć poszukiwania od dokumentacji skryptu.

Przy okazji, są jakieś szanse na modyfikację skryptu, by ostatni element (zdjęcie) wyrównywał do prawej krawędzi okna przeglądarki? Teraz jak widać zazwyczaj zostaje "dziura" po prawej za ostatnim zdjęciem.
Kshyhoo
Element, w którym wyświetlane są fotki ma złe parametry, powinny być:
  1. <div class="rotator_div" style="width: 5884px; left: -4620px;">

W źródle strony tego nie ma, w plikach styli też - widocznie stepcarousel to oblicza i robi to źle, bo ma złe dane do obliczeń.
Vasterad
To nie pomaga, już kiedyś próbowałem. Zauważ, że rotator każde ze zdjęć wyrównuje do lewej krawędzi ekranu niezależnie jaką wielkość diva ustawię i to czy puste miejsce po ostatnim zdjęciu bedzie zależy od łącznej długości zdjęć i rozdzielczości monitora. Nie wiem jak zrobić, żeby współgrał z rozdzielczością usera i ostatnie zdjęcia wyrównywał do prawej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.