dawno mnie nie było na tym forum, ale pojawił się problemik i byłbym rad, gdybyście mi coś doradzili w tej sprawie.
Mam bazę z testami, użytkownik rozwiązuje najpierw jeden test a potem drugi, ale wszystko jest oparte na troszkę niezaplanowanej bazie danych.
Musiałem to wszystko zrobić w jednym zapytaniu gdyż zależy mi na sortowaniu i wyciągnięciu na raz wszystkich potrzebnych danych. Zapytanie w 100% działa jednak jeśli nie znajdzie, któregoś z testów (uczestnik go jeszcze nie rozwiązał) to zwraca null, a przez to gdy dodaję w zapytaniu wartości z obu testów to niestety nie zlicza mi ich, co jest logiczne. Moje pytanie brzmi tak:
Jak zrobić, żeby za wartość null zapytanie przyjmowało 0?

Zastanawiałem się nad wrzuceniem warunku, że jeśli null to 0 ale może doradzicie coś odpowiedniejszego? Nie wiem też jak miałbym to zaimplementować

SELECT user.uid, user.name, user.surname, (SELECT points FROM results WHERE tid = '$active_tid1' AND uid = user.uid) points, (SELECT exam_sec FROM results WHERE tid = '$active_tid1' AND uid = user.uid) exam_sec, (SELECT points FROM results WHERE tid = '$active_tid2' AND uid = user.uid) points2, (SELECT exam_sec FROM results WHERE tid = '$active_tid2' AND uid = user.uid) exam_sec2, ((SELECT points FROM results WHERE tid = '$active_tid1' AND uid = user.uid) + (SELECT points FROM results WHERE tid = '$active_tid2' AND uid = user.uid)) punkty, ((SELECT exam_sec FROM results WHERE tid = '$active_tid1' AND uid = user.uid) + (SELECT exam_sec FROM results WHERE tid = '$active_tid2' AND uid = user.uid)) czasy FROM user WHERE user.auth = '1' AND user.active = '1' ORDER BY (points+points2) DESC, (exam_sec+exam_sec2) ASC