Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyszukiwanie po ID czy Nazwie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mis
Witam,
zaczynam pisać nowy portal, chciałbym, że był już starannie napisany, dlatego proszę o porady.
Wiem, że raczej nie mogę napisać tematu 'własnego' gdzie bym opisywał swoje problemy itp, (chyba ze sie mylę i jest taka możliwość to proszę mnie poprawić) dlatego piszę temat tylko o 1.

A mianowicie.
Jedną z podstron będą Newsy podzielone na kategorie.
Co do skryptu, wszystko ładnie pięknie, ale mam pytanie, jak lepiej wygląda link coś takiego:

/news,I-wojna-swiatowa.html
czy:
/news,1,I-wojna-swiatowa.html

Gdzie 1 to oczywiście ID newsa a reszta to nazwa.
Sprawa się rozchodzi, czy wyświetlać newsy po ID, czy po nazwie?

przekierowania mam takie:
  1. RewriteRule ^newsy,(.+),(.+),strona-(.+)\.html$ newsy.php?id=$1&cat_nazwa=$2&page=$3 [L]
  2. RewriteRule ^newsy,(.+),(.+)\.html$ newsy.php?id=$1&cat_nazwa=$2 [L]
  3. RewriteRule ^newsy,strona-(.+)\.html$ newsy.php?page=$1 [L]

Sprawa wiąże się także z innymi podstronami, gdzie też zastanawiam się, czy lecieć po ID czy po nazwie, oraz jak to wpływa na pozycjonowanie/optymalizacje?
nospor
Przy właściwym indeksie wyszukiwanie po nazwie nie jest aż tak dłuższe.
Miej jednak na uwadze, że gdy będziesz miał tylko nazwe, to tytuły nie będą mogły się powtarzać.
Dodanie id do linku nie wpływa raczej znacząco na gorsze pozycjonowanie
mis
ok dzieki, więc chyba zostaje przy ID, najprościej i najwygodniej, w sumie zapis news,1,nazwa-tematu.html nie jest dużo gorsza od news,nazwa-tematu.html.

Wpadł mi teraz do głowy jeszcze jeden problemik, jak najprościej zrobić nawigację, czyli:
Główna->News->Nazwa

Teraz mam funkcje, gdzie podaje plik php, oczywiście obrobiony ($_SERVER['SCRIPT_NAME']) oraz z GET'a nazwe, nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale na inne nie wpadłem narazie ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.