Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Odczytanie danych z plik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arzach
Witam mam plik o takie strukturze co drugi wiersz dane

Kod
<DISTANCE:3>273 <BAND:3>80M <CALL:8>SQ5ESM/4 <CONT:2>EU <CQZ:2>15 <EOR>

<DISTANCE:3>273 <BAND:3>80M <CALL:8>SQ4ESM <CONT:2>EU <CQZ:2>15 <EOR>

<ADDRESS:35>Ramuciu 35-40, N.Akmene,, LITHUANIA <DISTANCE:3>0.0 <BAND:3>80M <CALL:5>LY2XZ <CONT:2>EU <CQZ:2>15 <EOR>

<ADDRESS:35>Ramuciu 35-40, N.Akmene,, LITHUANIA <DISTANCE:3>0.0 <BAND:3>83M <CALL:5>LY2XZ <CONT:2>EU <CQZ:2>15 <EOR>

I jak z takiego pliku wyciągnąć wartość BAND I CALL obecnie napisałem coś takiego

1. $plik = file('test.ADI');
  2.  
  3. for($i=8; isset($plik[$i]); $i+=2){
  4.  
  5. $linia = explode(' ', $plik[$i]);
  6. echo $linia[1].' '.$linia[2].'</br>';
  7.  
  8. }

I wszystko fajnie ale BAND I CALL występuję w różnym miejscu
kudlatypawelek
preg_match_all('/<BAND:3>(.*)<CALL:/', $str, $matches); oraz preg_match_all('/<CALL:(.)>(.*)<CONT:/', $str, $matches_2); Na szybkiego, więc tablice wyników mogą być nieco za obszerne, ale sprawdź sobie print_r co masz w $matches i $matches_2 i odpowiednio wyciągaj po indeksach.

P.S $str to zmienna przechowująca te dane z przykładu powyżej
arzach
Za pomocą jakiej funkcji mogę odczytać x wierszy z pliku ? Potrzebuję tego ponieważ plik ma 30 mb i chce odczytać X wierszy z pliku i dodać je do bazy i równocześnie usnąć te X wierszy z pliku. I tak przy każdym odświeżeniu strony do momentu aż plik będzie miał 0 bajtów i wtedy go usnąć
Proszę pomoc
erix
Na pewno nie przez file.

Poszukaj na forum, bo było kiedyś coś takiego. Przyda Ci się fgets.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.