Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt wywoływany mailem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mls
Mam pewien problemik. Otóż chciałem zrobić sobie galerię do której zdjęcia byłyby przysyłane mailem, a skrypt umieszczałby zdjęcia w odpowiednim katalogu na serwerze, oraz dodawał informację do bazy danych.
Wszystko teoretycznie zrobiłem jak trzeba - jest skrypt, potrafi on wydobyć wszystkie obrazki ze źródła maila, etc. Skrypt odczytuje dane wejściowe (czyli źródło wiadomości) albo z parametru (z nazwą pliku), albo z stdin.
Jako że na serwerze mam qmaila, podpiąłem sobie pod adres test@... polecenie
Kod
|php www/foto/procmail.php >error
i niestety skrypt nie działa, jeśli jest wywoływany właśnie przez mail - zawartość pliku error prezentuje się następująco
Kod
X-Powered-By: php/4.2.3
Content-type: text/html

<br />
<b>Warning</b>:  SAFE MODE Restriction in effect.  The script whose uid is -1 is not allowed to access ./inc/conf.php owned by uid 17302 in <b>/.../www/foto/procmail.php</b> on line <b>6</b><br />
<br />
<b>Fatal error</b>:  Failed opening required 'inc/conf.php' (include_path='.:/usr/share/pear') in <b>/.../www/foto/procmail.php</b> on line <b>6</b><br />

Jak widać sprawę komplikuje safe mode, którego wyłączyć jednak nie mam możliwości.

Czy może ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi smile.gif
rogrog
z tego co widze próbujesz require'ować jakiegoś configa inc/conf.php - i to powoduje błąd

nie mógłbyś sobie podarować tego require() i dać tego zawartość conf.php na początku tego pliku??
mls
Owszem, conf.php mogę umieścić w tym samym pliku, klasy do obsługi mysqla także. Ale klas do "obróbki" wiadomości już nie umieszczę (pear)...

Dlatego pytam o jakieś alternatywne rozwiązanie tego problemu, nie musi być identyczne jak to co sam zrobiłem. Generalnie ważne, by można było z maila wyciągnąć tekst, obrazki, i zapisać je w odpowiednim katalogu na serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.