Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js][jQuery] Pobieranie danych ze strony, i potem if'em ich ogarnianie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
qqwwq
Witam,

Chciał bym z pewnej strony za pomocą jQuery, wyszukiwać dane na stronie, i ze względu co znajdzie, podjęcie konkretnej akcji ... a dokładnie:

jQuery sobie w kodzie znajduje tabelę o id=userscore, w niej, są tr'y oraz w każdym jest 6 td, chciał bym aby albo po kolei każdy td przeszukiwał, albo przeszukiwał tylko 4-ty td, i jeżeli znajdzie w nim jakiś ciąg znaków, np. '[xx] asd zxc' - wtedy całemu tr'owi nadawana jest np jakaś klasa, albo zwykłe style="color: #FF0000 !important" ...

Czy jest to osiągalne za pomocą jQuery? Wiem że zmienianie własności css czy dodanie klasy - tak, bo to już robiłem, odczytywanie danych ze strony i zabawa na rodzicach też kiedyś widziałem, ale czy można aż tak dokładnie opisać gdzie ma szukać, a do tego zrobić jakąś pętlę która by przeszukiwała kolejne wiersze tabeli? Bo chyba tak będzie najlogiczniej.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
northman
ależ oczywiście - może coś takiego Ci pomoże:
  1. <style>
  2. .megaImportant {border:1px solid red; !important;}
  3. </style>
  4. </head>
  5.  
  6. <body>
  7. <table>
  8. <tr>
  9. <td>a</td>
  10. <td>b</td>
  11. <td>c</td>
  12. <td>d</td>
  13. <td>ee</td>
  14. <td>f</td>
  15. </tr>
  16.  
  17. <tr>
  18. <td>g</td>
  19. <td>h</td>
  20. <td>iee</td>
  21. <td>j</td>
  22. <td>k</td>
  23. <td>leell</td>
  24. </tr>
  25.  
  26. </table>
  27. <script>
  28. $(document).ready(function()
  29. {
  30. $('td:contains("ee")').addClass('megaImportant');
  31.  
  32. //lub na przykład wyszukiwanie czy 5 element td zawiera 'ee'
  33.  
  34. $('td:eq(4):contains("ee")').addClass('megaImportant');
  35.  
  36.  
  37.  
  38. });
  39. </script>
  40.  
qqwwq
Ok, działa mi to fajnie, kiedy używam kodu:

Kod
$('td:contains("XXX")').parent('tr').addClass('yyy');

Tylko teraz jeszcze pytanie. Chciał bym to uruchamiać na stronie na której nie mam dostępu do plików, a ten kod będzie potrzebował dostępu do biblioteki jQuery, tam niby jQuery jest dołączone, ale chyba jakaś wybrakowana wersja, w związku z czym moje pytanie - jak dzięki Greesmonkey dołączyć zarówno ten skrypt, jak i bibliotekę jQuery, aby to działało?

Przepraszam, pospieszyłem się, znalazłem rozwiązanie tutaj:
http://joanpiedra.com/jquery/greasemonkey/

Dodaje sięten skrypt do greasmonkey, i między:

Kod
function letsJQuery() {

}

Wrzuca się nasz kod który ma być wykonany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.