skates8
1.05.2011, 20:46:12
Witam wszystkich forumowiczów.
Na wstępie chciałem przeprosić bo sam nie wiedziałem gdzie umieścić temat.
A więc mam pytanie. Mam serwer do którego podłączony jest mt z jedną anteną. Na tej antenie jest dostęp dla stałych użytkowników oraz hotspot dla każdego. Niestety blokady oraz ograniczenia na mikrotiku nie spełniają zadania. Moje pytanie brzmi : Czy istnieje możliwość postawienia na serwerze strony na CMS z np. The Portal 2 ( z rejestracją i oknem logowania), przekierowania z adresu ip hotspota na tą stronę i przydzielenia dostępu do internetu użytkownikom którzy się zarejestrują np na 1 godzinę dziennie? Proszę o wyrozumiałość i dziękuję za wszystkie odpowiedzi ; )
John5
2.05.2011, 21:47:22
Da rade uzyskać taka funkcjonalność na Mikrotiku. Będziesz musiał użyć radiusa i autoryzować klientów po loginie i haśle. Do tego wystarczy Ci jakaś prosta baza danych gdzie musisz umieść podstawową funkcjonalność:
1) IP address
2) Taryfy dla klient
3)Ograniczenia czasowe i ilości pobranych danych.
Od biedy możesz wykorzystać LMS
skates8
3.05.2011, 20:38:26
John 5 wiem, tylko chodzi o to, żeby użytkownik rejestrował się sam i gdy się zaloguje miał dostęp do neta np. przez 1h na dobę. Radius na mt nie zdaje roli poza tym na hotspocie nie bardzo jest możliwość używania tego zabezpieczenia. LMS - wykorzystuje ale nie na hotspocie tylko dla użytkowników ze stałym dostępem.
grrizli
6.05.2011, 20:03:22
Mysle, ze takie rozwiazanie bedize bardzo trudne do zaimplementowania/utrzymania. Co wiecej latwe do obejscia dla uzytkownikow. Rozwazales uzycie np.
Chilli? Z tego co wiem nie wymaga żadnego oprogramowania po stronie AP. To może być to czego szukasz!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.