Witam,
Może na początek przedstawię moje oczekiwania i zamiary co do pewnego projektu.
Otóż chcę zrobić sterowanie oświetleniem poprzez stronę WWW.
Brakuje mi już tylko włączanie odpowiedniego programu (dokładniej wykonywanie pewnej akcji) po kliknięciu na link na stronie WWW.
Oczywiście serwer WWW będzie stał na moim komputerze, więc nie będzie najmniejszych problemów aby wykonać otwarcie jakiegoś pliku ( o ile tak się da)
Chciałbym aby działało to tak:
Klikam w link na stronie.
Uruchamia się program (.exe)
Program ten wysyła pewien kod przez RS232,do sterownika, a ten załącza oświetlenie.
Już mam wszystko prócz mechanizmu, który włączałby program po kliknięciu na przycisk na stronie WWW.
Dobrze by było, aby do tego programu, który uruchomi PHP, była dopisywana zmienna (w zależności czy na stronie kliknę button 1, czy button2)
Bo tak musiałbym zrobić 2 programy, które wysyłają raz polecenie 1 (załącz) przez RS232, a przy naciśnięciu buttona 2 wysyła polecenie 2 przez RS232
Więc reasumując chciałbym coś takiego, że klikam np. Button1, to tak jak jest w $_GET do programu leci zmienna 1, i program (exe) wysyła na Rs232 komendę1.
A jak kliknę button2, to uruchamia się ren sam program, tyle że wraz ze zmienną 2, i również wysyła na rs232 komendę 2