Witajcie,
Chciałem się zapytać co bardziej doświadczonych o pewne zjawisko, które spostrzegłem.
Otóż na niektórych serwisach przy dodawaniu różnych "rzeczy" jest możliwość dodania nowego atrybutu, chociażby taki gmail, gdy tworzymy kontakt możemy mu dodawać różne pola, i to bardzo dużo, nie doszedłem do limitu.
Może ktoś z Szanownych Forumowiczów wie, wyobraża sobie jak, to wygląda w bazie MySQL?
Czy mój pomysł jest dobry?
Dodajmy atrybut typu longtext o nazwie opis. Niech będzie, to opis jakiegoś produktu w sklepie internetowym. Tak na prawdę nie będzie, to jedna zakładka na karcie produktu, ale będzie przechowywała ich kilka. Utworzę tak jakby znacznik nowej zakładki/atrybutu np. [bookmark]Nazwa zakładki[/bookmark]. Potem utworzę funkcję "parsującą", która mi podzieli owe pole opis na zakładki po tym właśnie znaczniku.
Przykład:
[bookmark]Opis[/bookmark]
Teks w zakładce.
[bookmark]Dane techniczne[/bookmark]
Teks w zakładce.
[bookmark]Dodatki[/bookmark]
Teks w zakładce.
[bookmark]Coś tam[/bookmark]
Teks w zakładce.
I tak w jednym polu typu longtext mamy teoretycznie ile chcemy zakładek.
Minusem jest, to że operacje na długim tekście wykonują się długo, z tego co wiem przynajmniej. Ktoś może ma lepszy pomysł? W MySQL chyba nie ma jakiegoś "typowego" rozwiązania tego problemu?
Jeżeli Wam także wątek wydaje się ciekawy, to może nie wybrałem najlepszego tytułu? Może go zmienić na inny?
Dziękuję,
T.