Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak wyciągnąć rekordy szukając po nazwie zawierającej cudzysłów ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sfiety
Witam, zaczynam wlasnie zabawe z php + mysql i na początek mam taki problem:

calldate clid src dst

2010-09-17 10:00:30 "DW" <1016> 1016 846519889

tak wygląda baza danych, clid jest w tej postaci jak wyzej "DW" <1016>, potrzebuje wyselectowac z bazy wszystkie rekordy zawierajace dany CLID ;x i przeszkadza mi tu bardzo cudzyslow. Dodawkowo ten clid mam przypisany do zmiennej $pracownik, tak więc próbowanie ze znakami ucieczki utrudnia sprawe.

chce po prostu osiąnąć

SELECT * where clid = '$pracownik' FROM src;

tylko wywala mi blad skladni w okolicy clid='pracownik' bo mam tutaj te inicjaly w cudzyslowiu ;x
thek
mysql_real_escape_string?
Sfiety
hmm, chyba nie do konca sie zrozumielismy, mi to zapytanie w phpmyadminie nawet nie dziala bo mi wywala syntax error.

jak mam zadac zapytanie uwzgledniajac te cudzysłowy ?

select clid where clid = ' "DW" <1016> ' from src
gigzorr
a to zapytanie nie powinno wygladac jakos tak?
  1. $query = "SELECT FROM src WHERE clid=$pracownik";
Sfiety
dzieki wielkie, a ja szukam dziury w calym, bo przerabiam istniejacy skrypt, a on od poczatku byl lekko nie taki ;p i szukam winy w cudzyslowiu ;d

a to byla wina kolejnnosci ;d teraz spróbuje to zautomatyzowac, w kazdym badz razie teraz zapytanie poszlo przez phpmyadmina
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.