Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]sfGuardPlugin dla backendu i frontedu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
ceieneka
Witam
Od dwóch dni bawię się z tym pluginem i nie mogę go zczaić. Najpierw napisze co chciałbym osiągnąć:

Chciałbym zrobić dwie grupy użytkowników strony, pierwsza grupa zwykli użytkownicy po zalogowaniu mają dostęp do chronionych modułów/akcji w frontendzie, druga grupa to administratorzy którzy mają dostęp do backendu.
Czytając dokumentację zrozumiałem tyle (wiem że niewiele), gdy nie używamy sfGuardPlugina dostęp konkretnym użytkownikom zapewniamy za pomocą credentials które najpierw nadajemy są zapamiętywane w sesji użytkownika i przy próbie wejścia do chronionego modułu są sprawdzane. W sfGuardPlugin mamy grupy i permisions(pozwolenia), zrobiłem do tej pory coś takiego utworzyłem dwie grupy: administrators, users, i dwóch użytkowników: admin przydzielony do grupy administrators, user przydzielony do grupy users tylko że nie wiem jak zabezpieczyć backend przed dostępem użytkownika z grupy users.

Domyślam się że to jest lamerski problem dlatego jeśli nie chce wam się odpisywać co i jak to dajcie jakieś linki do przykładów użyć tych grup w sfGuardzie bo to co jest w readme i wiki to są hasła bez konkretnych zastosowań dla osób zdecydowanie bardziej zaawansowanych lub mądrych niż ja a w jobeecie nie ma podziału użytkowników sad.gif
destroyerr
Tutaj znajdziesz odpowiedź. Konkretnie i krótko:
Cytat
In summary, when you edit a user with the sfGuardUser module, you can allocate credentials by
  • ticking the permissions boxes on the form, and also by
  • allocating the user to groups and granting permissions to those groups.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.