Piszę właśnie mechanizm logowania. Po przeczytaniu wielu wątków na tym forum i pogoogle'owaniu tematu postanowiłem „posolić” hasła w bazie. Wykorzystuję do tego taką funkcję:
function hashPasswd($passwd) { }
Szybkie objaśnienie: użytkownik może dać hasło maksymalnie 20-znakowe, ale znając życie będzie ono w stylu „dupa”, więc banalne do odgadnięcia przy użyciu tęczowych tablic. Tak więc biorę aktualny czas jako rzecz w jakimś tam stopniu losową, doklejam 3 litery oryginalnego hasła, haszuję przy pomocy MD5 i ucinam wynik do tylu znaków, ile brakuje hasłu użytkownika do 32 znaków.
W ten sposób powstaje sól, którą doklejam do hasła, które użytkownik podał i dopiero „standardowo” haszuję, by wstawić do bazy.
Podobne rozwiązania widziałem wcześniej w w wielu innych skryptach przy tworzeniu soli czy losowych danych do własnego mechanizmu sesji.
No właśnie, LOSOWYCH. Jeśli generujemy losowe dane, to dlaczego tak często widzę użycie funkcji microtime() zamiast po prostu rand()? Z tego co podaje Wikipedia bardzo dobrze do tego nadaje się linuksowy /dev/random, który śledzi sprzętowe odchylenia, żeby generować losowe liczby - czy można z /dev/random skorzystać w skrypcie php?
Wiem, że nie tworzę skryptu dla NASA czy CIA, ale jeśli mamy do dyspozycji „lepsze” i „gorsze” rozwiązania, to chyba warto wiedzieć takie rzeczy i z nich korzystać...
A jak przy okazji macie jakieś sugestie do mojego mechanizmu „solenia”, to chętnie wysłucham

pozdr.