A teraz rozumiem

dodalem we wszystkich tabelach Pr_
Wiec jeszcze pewnie powinienem dodac tez w Tabeli Produkt do idFirma, tak ?
Dzieki

Cytat(eccocce @ 15.06.2010, 21:15:56 )

Co do zapytania o kolory - musisz złączyć ze sobą tabele Produkt, Pr_Kolor i Kolor i wtedy utworzy ci się tabela, w której będziesz miał w wierszach produkt i wszystkie związane z nim kolory. Do złączania używa się
JOIN. Popróbuj, są przykłady, powinieneś skumać bez problemu

Jakby co, pytaj.
Chyba nie o to mi chodzilo ... o laczeniu tabel to wiem ... i umiem sobie polaczyc tak produkty by miec w jakich kolorach sa wlasnie za pomoca tabeli Pr_Kolor ... mi chodzi o cos "chyba" innego ...
Jak zadac pytanie tzn napisac formule SELECT zeby dla dowolnej ilosci kolorow wybrac pasujace rekordy ... tak wiem ze po polaczeniu tym co napisales bede mial wszystkie i teraz chodzi o odfiltrowanie tylko tych produktow w tych kolorach co wybral użytkownik ... wiec bedzie potrzebne zapewne WHERE i ok tu moge sobie teraz recznie wpisac np: dwa kolory idKolor = 2 OR idKolor =3, ale jak np: bedzie w bazie 15 kolorow? i ktos wybierze z nich 10 ... to jak wtedy?
Chodzi mi po glowie taki pomysl moze to byc rozwiazanie ... pobieram od uzytkownika jakie kolory wybral np: 1,2,4,6,8,11,15 i teraz za pomoca PHP Tworze cos takiego:
$wybrane_kolory = (idKolor = 1 OR idKolor = 2 OR idKolor =4 ... idKolor = 15) i to za pomoca zmiennej podzucam do zapytania SELECT ?
Takie rozwiazanie jest OK ? Czy mozna do zapytania SELECT wzucic czesc za pomoca jakiejs zmiennej $wybrane_kolory ?
Dzieki za odpowiedz