Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem subquery
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
dreamweb
Witam

Mam pewien problem.
mam 2 tabele

tab1
--------
id (int), nazwa(varchar)

tab2
--------
id (int), parent (longtext, wpisy w stylu "|tab1id1|tab1id2|"), nazwa (varchar)

w tym
tab1 i tab2 polaczone sa id-ami z tab1, czyli tab1id1 - jakis id w tabeli 1, tab1id2 - jakis inny id w tabeli 1

Teraz chce wykonac zapytanie wybierajace wszystkie id i nazwy z tabeli 1 (tab1), jednoczesnie sprawdzajac, czy istnieja te id-y w tabeli 2 (tab2.parent)

Probowalem z left join, ale mi nie wychodzi. Albo zwraca wszystko z tab1 wcale nie sprawdzajac, albo wynikow mam tyle, co powinno znalezc w tab2 i powtarzajace sie nazwy z tab1, albo nic nie zwraca.

oto query ktore testowalem (m. in)

1. <?php
  2. SELECT DISTINCT k.* FROM t1 k LEFT JOIN tab2 p ON p.parent LIKE k.id
  3.  
  4.  
  5.  
  6. SELECT k.* FROM tab1 k LEFT JOIN tab2 p ON p.parent=k.id WHERE p.parent LIKE k.id
  7.  
  8.  
  9.  
  10. SELECT tab1.* FROM tab1,tab2 WHERE tab2.parent LIKE tab1.id
  11. ?>

i wiele innych, nic z tego. Czy jest to w ogole mozliwe?

Prosze o pomoc.
Bags_Bunny
obawiam sie ze jednym zapytaniem tego nie zrobisz, najpierw sobie wybierz parent'y z tab2 potem jakos przez explode albo cos takiego sobie zrob z tego odpowiednie zapytanie do tab1
Prezes
Pobierasz id z pierwszej tabeli , pobierasz id z drugiej tabeli i je porownujesz tzn ze w drugim zapytaniu musisz dac cos takiego
[sql:1:17de0a3808]
SELECT * FROM tab2 WHERE id = $id
[/sql:1:17de0a3808]
gdzie zmienna $id jest id pierwszej tabeli
spenalzo
[sql:1:ad84e095ff]select t1.id, t1.nazwa, IF(t2.id IS NOT NULL,1,0) as czy_istnieje from tabela1 t1 left join tabela2 t2 on (t2.parent=t1.id)[/sql:1:ad84e095ff]
:?:
ew. mozna dodać na koncu
[sql:1:ad84e095ff]GROUP BY t1.id[/sql:1:ad84e095ff]
dreamweb
Witam

Dziekuje, to ciekawe, ale nie do konca mi o to chodzilo.

Moze przedstawie to na przykładzie programu:

[php:1:eb02c9697f]

$www=mysql_query("SELECT * FROM tab1");
while($ww=mysql_fetch_array($www))
{
$qqq=mysql_query("SELECT * FROM tab2 WHERE parent LIKE "%|".$ww['id']."|%"");
if (mysql_num_rows($qqq))
{
tutaj kod programu
}
}
[/php:1:eb02c9697f]

teraz chodzi o to, zeby zapytania $www i $qqq polaczyc razem, sprawdzajac jednoczesnie if i otrzymac wyniki z tab1 (id, nazwa), przy czym tylko te, gdzie w tab2 wystepuja tab1.id.

Nie wiem, czy jasno sie wyrazilem. Mam nadzieje, ze tak.

I jeszcze jedno, jak uzywac BBCode? Czytalem instrukcje, ale jak widzicie, nie wychodzi mi to.
spenalzo
[sql:1:31400e5d5c]select t1.id, t1.nazwa from tabela1 t1, tabela2 t2 where t2.parent=t1.id group by t1.id[/sql:1:31400e5d5c]
tak?
dreamweb
Witam, no niestety nie tak. Przypatrz sie prosze spenalzo co napisalem w kodzie php.

tam jest:

like "%|".tab1.id."|%"
krzych
A może tak?
[sql:1:3013543ab8]SELECT DISTINCT p.parent, k.* FROM tab2 p LEFT JOIN tab1 k ON p.parent=k.id[/sql:1:3013543ab8]
krzych
lub tak jesli chcesz tylko sprawdzic dla kazdego rekorduw tab1:
[sql:1:444be758a2]SELECT k.*,IF(p.parent IS NOT NULL,1,0) AS czy_istnieje FROM tab1 k LEFT JOIN tab2 p ON p.parent=k.id[/sql:1:444be758a2] Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.