Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: COUNT() LEFT JOIN - mały problem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
arpk2000
mam dwie tabele dla uproszczenia niech będą to:
produkty - id, nazwa
komentarze - id, idproduktu, idklienta

tak wygląda zapytanie na produkty które mają już komentarz danego klienta:
$wynik = mysql_query ("SELECT produkty.id, produkty.nazwa FROM produkty JOIN komentarze ON komentarze.idproduktu=produkty.id WHERE komentarze.idklienta='$idklienta' ;");

i teraz potrzebuje wyświetlić wszystkie produkty, które jeszcze NIE mają komentarza od danego klienta ($idklienta)

znalazłem coś z COUNT() i LEFT JOIN ale nie bardzo rozumiem jak to zastosować.

Proszę o pomoc

cos takiego pokazuje produkty, które nie mają jeszcze żadnego komentarza:

$wynik = mysql_query ("SELECT produkty.id, produkty.nazwa, COUNT(komentarze.id) FROM produkty LEFT JOIN komentarze ON komentarze.idproduktu=produkty.id ;");

jak do tego "dorzucić", żeby pokazywało produkty bez komentarza danego klienta?
Pilsener
Można bezpośrednio w join:
  1. ...LEFT JOIN komentarze ON komentarze.idproduktu=produkty.id AND komentarze.idklienta<>$id_danego_klienta

A można dodać przecież zwykły WHERE:
  1. ...WHERE komentarze.idklienta<>$id_danego_klienta
arpk2000
ani jeden ani drugi sposób nie działa tak jak powinien (obydwa już wcześniej próbowałem).

uparcie pokazuje tylko produkty, które nie mają żadnego komentarza (w pierwszym przypadku) lub produkty z komentarzem innego klienta (nie pokazuje produktów bez żadnego komentarza)(w drugim przypadku)
Mchl
Kod
SELECT produkty.id, produkty.nazwa FROM produkty LEFT JOIN komentarze ON komentarze.idproduktu=produkty.id WHERE komentarze.idklienta='$idklienta' AND komentarze.idproduktu IS NULL
arpk2000
niestety to też nie działa - nie pokazuje żadnych wyników
Mchl
I nie powinno winksmiley.jpg

Kod
SELECT
  p.id, p.nazwa
FROM produkty AS p
LEFT JOIN (
  SELECT idproduktu AS idFROM komentarze WHERE idklienta = '$idklienta'
) AS k
USING(id)
WHERE
  k.id IS NULL
sci201
to zapytanie
  1. SELECT produkty.id, produkty.nazwa FROM produkty LEFT JOIN komentarze ON komentarze.idproduktu=produkty.id WHERE komentarze.idklienta='$idklienta' AND komentarze.idproduktu IS NULL
może nie działać z 2 powodów

1. produktu takiego nie ma w bazie. np dodales nowy

2. nie masz żeby domyślnie ustawiało wartości na
  1. NULL
, masz ustawione w bazie
  1. NOT NULL

może to coś pomoże
Mchl
Nie. Nie działa po prostu daltego, że WHERE idklienta = '$idklienta' dałem w zapytaniu zewnętrznym, podczas gdy powinien być w podzapytaniu. Jak ma zwrócić cokolwiek, skoro kazałem mu wszystko odrzucać?
arpk2000
witam

dzięki bardzo za odpowiedz Mchl. Dzieki Tobie wszystko teraz działa jak należy.

Jeszcze chyba z 2 godziny męczyłem się, żeby dostosować do właściwej bazy danych (w pytaniu to był tylko przykład) ale w końcu jest ok.

ostatecznie moje zapytanie wygląda tak:

1. SELECT o.id, o.idprodukty0, o.tytul, os.id, os.cena, os.ilosc, os.dostawa, os.kosztydostawy, os.czas, os.idkupca FROM oferty_sprzedaz AS os JOIN oferty AS o ON os.idoferty = o.id LEFT JOIN (SELECT idoferty_sprzedaz AS idos FROM komentarze WHERE idklienta_kto='$idklienta') AS k ON os.id=k.idos WHERE (o.idklienci='$idklienta' || os.idkupca='$idklienta') && k.idos IS NULL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.