Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MAM unikalny ID jak go wstawić
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
acainoks
Generuję w PHP unikalny ID z dużych małych liter oraz cyfr zastanawiam sie jak go wstawić za pomocą MYSQL'a do bazy danych tak aby to się działo automatycznie i zapamiętał z jakiego numeru kombinacji skorzystał.
Z góry dziękuję pozdrawiam.
trucksweb
mysql nie posiada takiej mozliwosci, jedynie auto increment, nu mozesz sobie np. ustawic zakres inkrementacji i liczbe zer na poczatku
Mchl
Normalnie wstawiasz. INSERTem. Ustaw na tej kolumnie indeks UNIQUE, to MySQL nie pozwoli Ci wprowadzić dwa razy takiego samego.
acainoks
jeżeli wygeneruje id który się powtórzył w polu UNIQUE to mysql zwróci mi chyba false i nie powtórzy instrukcji czy będzie próbował dopóki id naprawdę się nie powtórzy?
Mchl
Rzuci Ci błędem o numerze bodaj że 1062. W aplikacji możesz to złapać i spróbować po raz kolejny.
darko
Doklej do stringa przed wygenerowaniem unikalnej wartości wartość zwracaną przez funkcję microtime() i wg. mnie problem z głowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.