Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Od czego zacząć?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ArtSpire
Witam!
Od dłuższego czasu projektuję i koduję witryny www. Póki co używałem html-a i css-a + użycie gotowych skryptów java (ewentualna ich modyfikacja).
Postanowiłem nauczyć się PHP. Siedzę już 5 godzin - zarwałem nockę i kompletnie nie wiem co mam robić. Próbowałem na moją stronę wrzucić gotowe skrypty z newsami, ale za każdym razem coś szło nie tak. Przeczytałem dość trochę artykułów i odwiedziłem kilka for. W efekcie bezradności postanowiłem założyć tutaj konto.

Mam Krasnala. - tyle zdążyłem się nauczyć. :/

Proszę o jakieś wskazówki od czego zacząć naukę.
Chylę czoła,
ArtSpire
tomsi
Zacznij od prostych skryptów napisanych samemu (zmienne, pętle, formularze itd).

Są kursy online poszukaj i poczytaj. Bez znajomości podstaw ciężko Ci będzie.
Heptan
Koniecznie zrób jakiś kurs PHP, nawet jakiś krótki. Osobiście polecam genialną książkę "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty". Jeśli jednak nie chcesz nic kupować -> http://www.google.pl/search?q=kurs+php
Rysh
Przypięty temat...
Temat: linkiKursy dla pocztkujcych
patryk9200
tu masz ciekawą e-książkę z wikibooks jak dla Ciebie idealna http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP
ArtSpire
Czytałem jakiś kurs dla początkujących, ale dla mnie to są same brednie i nic konkretnego. Ściągnąłem jakieś gotowe skrypty. Przez 5h nie umiałem ich zainstalować ani edytować. Posiedziałem jeszcze 3h i już działają. tongue.gif Najprawdopodobniej będę się uczył wszystkiego od razu na przykładach, ponieważ nie widzę sensu nauki o rzeczach, z których nic nie stworzę. smile.gif

Dziękuję wszystkim za pomoc!
thek
Wiesz... Z podejściem "kursy dla początkujących to brednie" daleko nie zajedziesz. Co z tego, że ktoś da Ci gotowy i działający przykład, skoro byle pierdólki w razie problemów nie będziesz wiedział gdzie szukać? To trochę jak byś dostał samochód, ale w razie problemów nie wiedziałbyś czemu stoi bo nie rozróżnisz sytuacji gdy brak paliwa od padł akumulator albo czegoś jeszcze innego i nagle jesteś w d..ie winksmiley.jpg
Poza tym php to nie jest html gdzie masz gotowe klocki znaczniki i tylko je układasz. To JĘZYK PROGRAMOWANIA, gdzie w zasadzie jedną rzecz możesz zrobić na kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset sposobów. Bez znajomości podstaw leżysz na całej linii bo nie wiesz kiedy zastosować foreach, kiedy while, kiedy if. Kompletnie nie odróżnisz sytuacji w ktorej potrzeba zrobić tak, a kiedy nie można bo spowoduje to błąd. Prawko zdałeś/będziesz zdawał też na zasadzie "mam 3 pedały pod stopami i będę losowo naciskał aż któryś zadziała jak chcę"?

EDIT: I coś wątpię w Twoje długie pisanie stron oraz doświadczenie, skoro skrypty JavaScript określasz jako skrypty Java.Ato od ponad 10 lat jest jednym z najczęściej popełnianych błędów przez nie znajacych sie na tym. Zapewne jesteś jak większośc określających się webmasterami. Coś Ci się spodoba = kopiuj-wklej, minimalnie zmień. To nie jest pisanie stron smile.gif Pisanie stron to -> widzisz coś w głowie i z marszu wiesz jak to zapisać, jakich znaczników, funkcji, zdarzeń użyć, bez sięgania do gotowców.
jareeny
ArtSpire
@thek: Pojechałeś mi po ambicji. smile.gif
Stronami (czysty html) zajmuję się dla zabawy może od 6 lat? Długo, długo korzystałem z gotowców przerabiając je (a szablony www robiłem w paincie:D) - tak się nauczyłem. Od niedawna robię również w css - całkiem dobrze mi idzie jak na mój gust. Natomiast co do PHP... Próbowałem z kursów w Internecie robić różne rzeczy, ale dla mnie to nie ma sensu. Może masz rację. PHP to jest język programowania, ale po przeczytaniu kilku stron z kursów online mi się odechciało stopniowej nauki. Ja muszę działać a nie uczyć się przez niewiadomo ile czasu. Dlatego poznaję PHP w praktyce - wydaje mi się, że tak jest łatwiej. A z czasem dojdę do tego, że będę pisał wszystko sam od siebie i tak jak mi się będzie widziało.

To nie jest tak, że biorę cudzy skrypt i wciskam kolejno "pedały gazu" żeby zobaczyć czy coś się zmieni. Staram się analizować kod i porównywać go do tego co czytałem w kursach (trochę przeczytałem jakby nie było) ;]

Odnośnie javascript. Od zawsze pisałem skrypty java i tak już zostało. Zły nawyk boli, fakt. : )

Mimo wszystko dziękuję za uwagi i z całą pewnością jak nie będę sobie radził z kodem lub nie będę rozumiał czegoś to zajrzę głębiej do kursów. smile.gif Póki co widzę, że mam dobry progress.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.