Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Problem ze zliczaniem odsłon zdjęcia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bednus
Witam
Korzystam z galerii SPGM i po wgraniu nowej wersji mam problem z licznikiem odsłon zdjęcia tzn nie zlicza ich prawidłowo

plik z licznikiem wygląda następująco:

1. <?
  2. // Counter Plug-In for SPGM by FaRgUs [ICQ50566818] [www.elvikingo.cl] [08.08.02]
  3. // Edit this
  4. $dbhost = "localhost";
  5. $db = "czest";
  6. $dbuser = "piotrek";
  7. $dbpasswd = "test";
  8. $table = "pic_count";
  9. // Fin Edit
  10.  
  11. mysql_connect("$dbhost","$dbuser","$dbpasswd")
  12. or die("Keine Datenbankverbindung");
  13. or die("Keine Datenbankverbindung");
  14.  
  15. if(!$strPictureURL) { $strPictureURL = "default"; }
  16.  
  17. $query = mysql_query("select * from $table where name=\"$strPictureURL\"");
  18. while ($row = mysql_fetch_array($query)) {
  19. $inicio = $row[inicio];
  20. $count = $row[count];
  21. }
  22.  
  23. if(!$count) {
  24. mysql_query("insert into $table values (current_date()+0,\"0\",\"$strPictureURL\")");
  25. $count = "0";
  26. }
  27.  
  28. print "<br><b>pokazano: $count razy</b>";
  29.  
  30. ?>

I nie wiem czy szkopuł leży w tym pliku czy w głównym pliku galerii, jeśli będzie potrzeba wrzuce też i jego. Będę bardzo wdzięczny za pomoc
b4x
A co takiego dokładnie się dzieje?
muniekw
A gdzie zwiększasz licznik ?
bednus
Cały czas wyświetla sie pokazano 0 razy.
muniekw
Wyświetla się 0 razy bo masz pod zmienną
  1. $count = 0;

Moje pytanie brzmiało gdzie zwiększasz ten licznik?
bednus
Cześć
No rzeczywiście widzę że uciekło mi liczenie smile.gif

Dodałem coś takiego przed printem:

1. $count++;
  2. mysql_query("update $table set count=\"$count\" where name=\"$strPictureURL\"");

Ale teraz przy każdej odsłonie dodaje się do każdego zdjęcia na stronie (wyświetla się 9 miniaturek na stronie i przy włączeniu któregokolwiek zdjęcia na stronie każde dostaje +1), czyli tak jakby miniaturka za wyświetlenie dostała +1

Przykład: http://www.sport.czest.pl/galeria/index.ph...&spgmPage=1

EDIT
Problem rozwiązany - omyłkowo wrzuciłem zliczanie do pliku który wyświetla licznik pod miniaturką, potrzebny jest drugi plik do zliczania odsłon wyświetlonego zdjęcia i inlcuduje się go gdzie indziej w pliku głównym galerii - był z nim mały problem bo było w nim o jeden warunek else za dużo ale jego usunięcie i poprawne wstawienie powoduje poprawne zliczanie odsłon.

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc smile.gif

Mam jeszcze pytanie odnośnie galerii SPGM - czy wie może ktoś jak dodać na stronę główną losowy obraz z galerii ?

Coś na wzór: http://zawodowi.pl/ - galeria również oparta na SPGM,
Niestety na oficjalniej stronie w dziale moduły nie ma takiego który by mi odpowiadał, jedynie coś takiego http://www.bimberstube.de/blog/software/sp...test-galleries/ dodające do wordpressa z wersją 1.2 która może działać sama ale wszystkie linki do plików na tej stronie nie działają. Może ktoś używa ewentualnie podpowiedziałby jakby coś takiego zrobić - zaznacze że nie chodzi mi o losowe wyświetlanie obrazka z folderu ale losowe wyświetlanie miniaturki (ma prefix _thb_ ) wraz z linkiem do dużego zdjęcia w galerii w formacie np: galeria/index.php?spgmGal=Zuzel/sezon_2005/17XII05_Gala_Lodowa/foto.P.Mielczarek&spgmPic=4#spgmPicture
gdzie spgmGal to adres folderu, spgmPic numer zdjęcia w galerii
Będę bardzo wdzięczny za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.