java script: function obiekt($f) { var $c=$f||1; delete($f); alert($c); this.bzdura=function(b){$c*=b;}; this.cos=function(){alert($c);}; } b=new obiekt; g=new obiekt(4); b.bzdura(3); g.bzdura(10); g.cos(); b.cos(); void(0);
no i właśnie a pro po publicznych metod i publicznych zmiennych odnośnie tego this.cokolwiek - akurat mi się nie wygodnie pisze, jakoś wolę taką konstrukcję bez this.cokolwiek i bez pisania new podczas tworzenia nowego obiektu:
java script: function obiekt($f) { var $c=$f||1; delete($f); alert($c); return { bzdura:function(b){$c*=b;}, cos:function(){alert($c);} }; } b=obiekt(); g=obiekt(4); b.bzdura(3); g.bzdura(10); g.cos(); b.cos(); void(0);
i tu moje pytanie - jak jest poprawniej, czy są jakieś znaczące tutaj różnice??...
może tak przy okazji jakieś linki do trudniejszych artykułów a ciekawszych z niuansami
z góry dziękuje ...
sorki za podbicie ale znalazłem jeden motyw w tym co ja używam a ktoś mógłby uznać to za wadę - brak zdefiniowanego instanceof - więc odrazu rozwiązanie na instance of without new

instance of without new (przykład na zdefiniowanie instancji):
Kod
java script:g=function(){};function c(){var ll=22; return {k:function(){return ll;}}};function a(ob,cialo){ob.prototype=cialo;return new ob;};h=a(g,c());alert(h instanceof g);void(0)
ps. aby instancja zosttała zwrócona to funkcja do której przyrównujemy czy istnieje instancja musi być w zasięgu w miejscu gdzie ją sprawdzamy...
dalej szukam jakichś za i przeciw który sposób lepszy - lub niech ktoś napisze, że to jeden h*

lub jeśli ktoś chce pisać new a nie chce co chwila pisać this wewnątrz gdyż woli notację json:
Kod
java script:g=function(){};function c(){var ll=22; return {k:function(){return ll;}}};g.prototype=c();h=new g;alert(h instanceof g);void(0)