Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odczytanie ID przed chwilą dodanego rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
deha21
Witam,
Sprawa jest taka - dodaję do bazy rekord i chciałbym aby wyświetliło mi ID tego rekordu. Można to zrobić wyciągając najnowszy rekord ale gdy ktoś w tym samym momencie dodał drugi wpis to może się pomieszać. I drugi sposób, wyciągamy dane gdzie np. tytuł i data taka sama jak u tego dodanego, ale gdy tytuł oraz data się powtórzy w innym wpisie to znów się coś może pomieszać. Można też to połączyć wyciągając najnowszy ID gdzie data i tytuł są takie jak u tego ktory przed chwilą dodałem.

Niby można tak ale czy jest jakiś inny całkowicie bezpieczny i bezkonfliktowy sposób aby wyciągnać ID własnie dodanego rekordu?

Pozdrawiam
erix
Czy Ty z nas kpisz, czy jak?

Jeśli byś przejrzał kurs PHP+MySQL, to na pewno byś zauważył funkcję mysql_insert_id...
deha21
Nie kpię. Co do kursu PHP+MySQL to nie wiem o który Ci chodzi ale te które ja przeglądałem nie podawały tego co ty mi podałeś bo były bardzo powierzchowne. Poza tym ja ma tak, że z kursów raczej się nie nauczę, muszę przez praktykę a jak czegoś nie wiem to z różnych for.
Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.