Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skanowanie komputerów w LAN ( strony www )
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
mario007
dzień dobry

czy spotkaliście się może z takim skryptem który skanował by komputery w sieci LAN w poszukiwaniu stron www o danej tematyce

pozdrawiam

thek
Czy widziałem? Nie. Ale można sobie samemu taki skrobnąć winksmiley.jpg
Metoda dość prosta...
Po pierwsze musisz znać podsieć w której jesteś, by określić zakres adresów do jakich masz dostęp, jakie możesz sprawdzić i na których może coś ewentualnie być. Bo po co sprawdzać całą pulę adresową sieci wewnętrznej? Ostatecznie zawsze możesz sobie zrobić jakiś plik konfiguracyjny, gdzie masz owe adresy ludzi z sieci wewnętrznej. Jeśli już znasz IP ludzi z sieci to sprawdzaj czy na porcie 80 lub 8080 coś "wisi", próbując otworzyć połączenie dla: http://ADRES_IP_Z_SIECI bo to oznacza, że ktoś na tych portach ma postawiony serwer www. Może to już być sprawdzane na etapie skanowania sieci w poszukiwania serwerów. Jeśli serwer stoi, to musisz pobrać stronę i przeszukać ją pod kątem występowania na niej linków (może to być bowiem coś w stylu katalogu stron) lub słów kluczowych. Innymi słowy sobie robota w ten sposób skrobiesz. By zaś to wszystko przebiegało z czasem o wiele szybciej, to zrób sobie bazę danych i w niej niech robot zapisuje napotkane, istniejące adresy z jakimiś danymi ich tyczącymi. Innymi słowy piszesz tak swojego robota prymitywnego.

EDIT: Zapomniałbym dodać... Musisz uważać na linki, bo mogą one prowadzić do adresów spoza sieci lokalnej (na zewnętrzne serwisy). A gdy robocik by Ci poza nią wyszedł to miałbyś nieziemski problem bo zacząłby Ci indeksować Internet winksmiley.jpg Tak więc zagłębienie max 1-2 poziomy i analiza linków jakie pobierzesz ze strony niezbędna. Najlepiej wszelkie "pełne" z domeną, www w nazwie wycinać z dalszego przeszukiwania.
wrauk
Może być problem 'techniczny', bo na jednym komputerze może być uruchomionych wiele stron (wirtualne hosty), a bez znajomości ich nazwy nie uda Ci się uzyskać do nich dostępu.
thek
To prawda... Ale w sieciach osiedlowych zazwyczaj stawia się strony na adresie wewnętrznym tylko, nie bawiąc w virtuale. Może jeśli ktoś ma zacięcie to tak zrobi, ale dlatego też właśnie wspomniałem, że dobrym pomysłem jest plik z konfigiem userów. Można by tam zamiast zbierać same IP, także virtuale dodawać smile.gif Z doświadczenia poza tym wiem, że osoby w sieciach robią dodatkowo strony wskazujące na inne swoje serwisy (oraz udostępnione inne usługi typu serwery gier, programów p2p czy ftp) będące na tym kompie. Taki swoisty drogowskaz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.