Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak sprawdzić dostępność domeny do rejestracji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wNogachSpisz
Witam

Jak w najlepszy sposób sprawdzić czy domena jest wolna i czy można ją zarejestrować?

Chodzi mi o najbardziej niezależny, najszybszy i niezawodny sposób.

mrooczilla
najbardziej wiarygodne będzie sprawdzanie via bazy whois (polecenie whois w unixa, lub połączenie do portu 43 whois.dns.pl jesli dobrze pamiętam) , ale bardzo szybko dostaniesz bana na ip
wNogachSpisz
bana raczej nie, predzej wyczerpie godzinny limit..

mam biblioteke do sprawdzania domen we whois pochodzi ona ze strony phpClassess, dziala bez zarzutu z jedym malym wyjatkiem.
Nie działa dla *.pl, czyli nie robi najważnieszego, wydaje mi się, że problem polega na tym, że dla numerów IP z zakresu polskich providerów, serwer whois odpowiada w nieropoznawalny dla biblioteki sposób... mianowicie nie zwraca nic, tylko sam nagłowek, tam gdzie powinna być informacja "Not found" jest pusto... dno....

Zamiast przerabiać tego liba i rzeźbić, wole poszukać lepszego sposobu sprawdzania domen, jeszcze jakieś propozycje?

mrooczilla
jest jeszcze taka firma (domeny hosting itp) która udostępniała api do tego, nie pamiętam niestety nazwy, pamiętam że to było coś małego, raczej nie home.pl smile.gif
wNogachSpisz
  NASK EPP i wszechobecni partnerzy, tylko zeby spelnic warunki to trzeba zrobic laske, np. taki az.pl nie ma nawet czasu odpisać na zapytanie czy łaskawie da dostęp...

Jakieś inne pomysły?
vokiel
Może poglądowo wystarczy sama komenda systemowa nslookup?
wNogachSpisz
 prawie, a domeny zarezerwowane ? (taki stan miedzy wolna a zarejestrowana) nslookup tego nie chwyci. 
vokiel
A jakby tak poszukać hostingu, który oferuje też wykupienie domeny, ale takiego gdzie sprawdzanie domeny nie jest obwarowane kapczą. I małego cURL'owego bota napisać?
wNogachSpisz
No mozna, tylko to jest juz w moim odczuciu uzaleznianie sie od jakiegos smierdzacego hostingu smile.gif  jesli juz, to takie cos na HRD.pl widze, dziala szybko.

Ja chce cos niezaleznego, niezawodnego i szybkiego... sam nie wiem co to moglo by byc, licze na objawienie, z tym nslookupem bylo blisko, prawie zdarzylem sie zajarac... 
vokiel
Skoro było blisko to próbujemy dalej winksmiley.jpg http://whois.domaintools.com

Albo nmap
Makciek
wchodzisz tu http://nazwa.pl/
w res=jestracji domeny wpisujesz nazwę i to ci sprawdzi
wNogachSpisz
whoislookup zwraca wyniki w jakims dziwnym JSie, nie chce mi sie tego obchodzic, ale ogolnie jest dobry, jak nie znajde niczego lepszego to pewnie mi sie zachce

nmap nie rozpoznaje zarezerwowanych domen

nazwa.pl zbyt wolna i podobnie jak w przypadku whoislookup wyniki przedstawione z nieprzystepnej formie

Idealne by bylo cos co zwraca wyniki jak whoislookup, ale w przystepniejszej postaci i nieco szybciej, bez cachowania i limitow requestow smile.gif

mrooczilla
dinfo.pl sprawdz w programie partnerskim
kicek_
Cytat(wNogachSpisz @ 19.10.2009, 17:24:56 ) *
mam biblioteke do sprawdzania domen we whois pochodzi ona ze strony phpClassess, dziala bez zarzutu z jedym malym wyjatkiem.
Nie działa dla *.pl, czyli nie robi najważnieszego, wydaje mi się, że problem polega na tym, że dla numerów IP z zakresu polskich providerów, serwer whois odpowiada w nieropoznawalny dla biblioteki sposób... mianowicie nie zwraca nic, tylko sam nagłowek, tam gdzie powinna być informacja "Not found" jest pusto... dno....

Nie działa dla domen polskich bo pewnie nie łączy się z whois.dns.pl

Tutaj jest ładna klasa do wyciągania danych Whois. obsługuje też domeny polskie. Poniżej obsługa.

1. $whois = new Whois();
  2.  
  3. $dot = strpos($domena, ".");
  4. $sld = substr($domena, 0, $dot);
  5. $tld = substr($domena, $dot+1);
  6.  
  7. if( !$whois->ValidDomain($sld.".".$tld) ){
  8. $msg = "sory ale coś nie tak!";
  9. }else{
  10. if( $whois->Lookup($sld.".".$tld)){
  11. $msg = $whois->GetData(1);
  12. }else{
  13. $msg = "sory ale coś nie tak!";
  14. }
  15. }

Miłego używania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.