Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i duże tablice
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kask18
Witam, mam pytanie, operuje na bardzo dużych tablicach 2-wymiarowych danych mających kilkadziesiąt tysięcy rekordów. Czy istnieje jakaś zmienna serwerowa która może wpływać na szybkość przetwarzania takich tablic i operacji na nich ... questionmark.gif To znaczy czy jeśli coś nie załączone to są problemy... a może istnieje takie ustawienie które przyśpiesza przetwarzanie takich tablic questionmark.gif Z góry dzięki za odpowiedzi
wookieb
Nie? Nie lepiej operować taką ilością danych na bazie danych?
kask18
No właśnie problem jest taki, ze pobieram z bazy pewne dane. To czy dane zostaną pobranie z bazy decyduje długość ciągu przechowywanego w odpowiednim atrybucie tabeli. Pobranie dane następnie filtruje swoją wersją algorytmu trigramów. Problem jest taki ze z bazy może być właśnie pobrana oblrzymia ilość danych, co mnie trochę boli. Jako że dane są przetwarzanie za pomocą trigramów (n-gramów) to zawężenie pobranych danych za pomocą zapytania jest prawie nie możliwe, no chyba że sie mylę questionmark.gif .
wookieb
Nie wiem jaki dokładnie masz algorytm ale może ci pomoże http://www.beldzio.com/czy-chodzilo-ci-o-%...6-czyli-n-gramy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.