Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dodanie zmiennej do innej zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ulysess
witam mam następujący problem.. pobieram z bazy 2 dane. pierwsza to np PLUS a druga to TYP (wartość liczbowa) potrzebuje zrobić to tak aby $zmienna[plus] posiadał też numer który pochodzi z $zmienna[typ] i nie chodzi o to żeby posiadał numer w zawartości tylko tak jakby w nazwie powiedzmy coś takiego $plus[$zmienna[typ]] oczywiście coś takiego nie działa i pewnie nie ma prawa działać dlatego zadam pytanie czy jest możliwe żeby coś takiego zrobić questionmark.gif potrzebne jest mi to bardzo w przetwarzanie w dalszej fazie a dokładnie podstawiania do wzorów
patryczakowy
tak powinno działać poczytaj sobie o tablicach wielowymiarowych
  1. $plus[$zmienna][typ]
Ulysess
hmm chyba coś źle robię ale źle wytłumaczyłem bo to co dałeś nie wyświetla mi nic..

mam apytanie mysql które pobiera pewne dany z bazy następnie mam pętle while

1. while($zmienna = mysql_fetch_assoc($zapytanie_wykonano))
  2. {
  3. $rzecz_id = $rzecz[id];
  4.  
  5. include('case.php');
  6.  
  7. }

$zmienna[typ] tak jak wyżej pisałem zawiera rodzaj czegoś tam ;p (liczby 1-10)
$zmienna[wysokosc] zawiera wysokość bloku (liczby z przedziału 1-100)

potrzebuje to teraz zrobić tak aby obojętnie o jakiej nazwie zmienna była w stylu
  1. $zmienna[tutaj wartosc zmiennej typ ($zmienna[typ]) ] = $zmienna[wysokosc]

tak abym po za pętlom otrzymał efekt powiedzmy $obojetnie_jaka_zmienna[tutaj musi mieć liczbę TYP] = 20 (o zawartości 20)
patryczakowy
  1. $cos=$zmienna[typ];$ktos[$cos] = $zmienna[wysokosc];print_r($ktos);

i zobacz co ci wyśiwetli
Ulysess
z racji tego że wstawiłem to w pętle wyświetliło

Array ( [] => 0 ) Array ( [] => 0 ) Array ( [] => 0 ) Array ( [] => 0 ) Array ( [] => 0 ) Array ( [] => 0 ) Array ( [] => 0 ) Array ( [] => 0 ) Array ( [] => 0 ) Array ( [] => 0 )

wielkie dzięki działa tak jak powinno smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.