<? // class.emailer.php class Emailer { private $sender; private $recipients; private $subject; private $body; function __construct($sender) { $this->sender = $sender; } public function addRecipients($recipient) { } public function setSubject($subject) { $this->subject = $subject; } public function setBody($body) { $this->body = $body; } public function sendEmail() { foreach ($this->recipients as $recipient) { "From: {$this->sender}r\n"); {$recipient}<br/>"; } } } ?>
Pytanie moje jest następujące: czy dozwolonym, etycznym i poprawnym jest zamieszczanie kodu HTML w samej klasie? Kiedyś przeglądając forum trafiłem na klasę pisaną przez amatora która była przepełniona HTMLem i o mało nie został tutaj zlinczowany ;P Jako, że nie piszę obiektowo (ciągle się do tego przymierzam) stąd moje pytanie - aby nie popełniać błędów

Drugie pytanie: jeśli używanie HTMLa w samej klasie jest błędem jak zatem informować o czymś użytkownika nie wpisując tego w klasie? Stosować true i false a "po stronie użytkownika" (brakuje mi słowa które niedawno wyczytałem; chodzi o wykorzystanie klasy... mam nadzieję, że zrozumiecie o co chodzi) stosować:
<? ... if (true) { } else { } .. ?>
Proszę o odpowiedzi

P.S.
Jeśli macie jakieś rady dla kogoś raczkującego w temacie programowania zorientowanego obiektowo to również możecie pisać