Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Totalnie poczatkujacy z XML-em
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
adisoft
Hmm... Nie wiem czy powinienem pisac? Napewno juz to bylo ale szukalem szukalem i sie nie doszukalem ! Ale czogo wlasciwie szukam? Aha juz wiem szukam jakiegos guide`a lub tutoriala (moze jest gdzies tutaj w dalekiej odchlani bazy danych tego forum = ale nie znalazlem) Jak to wszystko polaczyc czego potrzebuje aby moj server obslugiwal xml oraz jave?? Jakie moduly, pakiety co i jak gdzie zrobic :cry: .... Moje specyfikacje dom pakiet FoxServ3.0 php4.2.2/Apache/2.0.39/Perl/MySQL/Python itp... a wszystko pod kontrola windy 2003 server enterprise edition Firma: tam jest wszystko kompilowane ze zrodel pod kontrola Slacka i Debiana ale glownie chodzi mi o tego FoxServa w pracy jestem tylko programista a w domu chcialbym sie podszkolic i nauczyc tego XML-a

Pozdrawiam Wszystkich
MaKARON
Długa droga przed tobą, przede wszystkim wyłącz te wszystkie komunikatory smile.gif sprawdź sobie phpinfo(), czy twój serwer obsługuje xml, jeżeli tak, to wszystko masz, jeżeli nie to: rekompilacja, ściagnięcie modułu, zabawa smile.gif I przede wszystkim duuużo czytania. Mit jest taki, że XML jest prosty... nie jest smile.gif jeżeli zaczniesz się zagłębiać we wszystko co z nim związane, a jednocześnie wymagane do pracy, zobaczysz ile jeszcze przed tobą... Jeżeli chodzi o prostą obsługę XML'i które będziesz sam generował, to wystarczy standardowe php z obsługą XML, jeżeli zaś zamierzasz wchodzić coraz głębiej ściągnij sobie jakieś klasy - bodajrze na sf.net są... i powodzenia!!
adisoft
W phpinfo na temat xml-a znalazlem cos takiego jak:

XML Support active
XML Namespace Support active
EXPAT Version 1.95.2
oraz
xmlrpc_error_number
0 0
xmlrpc_errors
Off Off

Czyli mozna normalnie pisac w xml?questionmark.gif a server rozpozna rodzaj pliku np. index.xml?questionmark.gif czy trzeba cos dodac jeszcze jakis modol itp?
MaKARON
Cytat
Czyli mozna normalnie pisac w xml?questionmark.gif a server rozpozna rodzaj pliku np. index.xml?questionmark.gif czy trzeba cos dodac jeszcze jakis modol itp?
W XML'u się nie pisze... XML jest formatem przechowywania informacji - to tak ogólnie, bo w szczegółach to pewnie się pogubisz smile.gif Tak początkowo:
XML - ogólna nazwa dla formatu /określa jak dokumenty muszą być skonstruowane, by być przetwarzane... / tzw CORE
XMLSchema - określa strukturę dokumentów /też są to pliki XML!... i mają swoją Schema :/
XSL - język transformacji XML w inne dokumenty XML/HTML/txt (niektórzy dodają że w PDF, ale to nie prawda smile.gif/
XSLT - j/w (nie do końca, ale na tym etapie wystarczy że tak to skojarzysz)
XPath - język 'wskazywania' elementów drzewa XML
........................... (można w nieskończoność).

Więc jeżeli chodzi o obsługę XML z poziomu php, to musisz zacząć od podstaw - generwowanie, odczytywanie drzewa plików, przetwarzanie zdarzeniowe. Kiedy to już opanujesz proponuję jakieś opanować jakieś klasy (można tak od razu, ale czasem wymagana jest znajomość podstaw - np. żeby nie zastanawiać się godzinę czemu dzieje się inaczej niż myślisz).

Jeszcze raz życzę powodzenia... ja od wczoraj męczę się z XSLT... nie najgorzej mi wychodzi, choć od dziśuważam, że informatycy klną więcej niż szewcy... i jeszcze XSL:FO mi zostały smile.gif
adisoft
THX for Help ... mam jeszcze ino dwa malutkie pytania
1. Czy trzeba jakies moduly dorzucic? Jesli tak to jak i z kad? (Jakis link do strony z quidem)

2. Czy to wszystko xml php moze byc laczone z java ? (slyszalem cos o javasdk czy jakis development kit? na stronie sun nie moge tego znalez bo w ksiazcze pisze inaczej na stronie jescze inaczj i nie wiem jakie biblioteki podpiac po server i php ... jezeli znasz jakis quide lub strone takze nie pogardzilbym)

Pozdrawiam
Seth
Przeczytaj sobie ten tutorial:
http://www.w3schools.com/xml/default.asp

Moze wtedy Ci sie rozjasni czym jest XML.

btw: na tym forum jest temat o tym czym wogole jest XML i po co nam on jest. Wystarczy poszukac.
MaKARON
Cytat
1. Czy trzeba jakies moduly dorzucic? Jesli tak to jak i z kad? (Jakis link do strony z quidem)

To zależy co chcesz robić, jeżeli tylko odczyt/zapis XML i ew jakieś przetwarzanie, to wystarczy to co masz. Jest jeszcze moduł do XSLT i XML-RPC. Ale to odłóż sobie na później.

Cytat
2. Czy to wszystko xml php moze byc laczone z java ? (slyszalem cos o javasdk czy jakis development kit? na stronie sun nie moge tego znalez bo w ksiazcze pisze inaczej na stronie jescze inaczj i nie wiem jakie biblioteki podpiac po server i php ... jezeli znasz jakis quide lub strone takze nie pogardzilbym)
To zależy co masz na myśli pisząc łączone. php i Java mogą korzystać z tych samych XML'i - bez problemu. JDK wogóle nie jest związane z php, więc nie jest Ci potrzebne, jeżeli zaś chcesz pisać w javie z wykorzystaniem XML'a to nie potrzebujesz serwera. Dobrym pomysłem na połączenie obu jezyków jest WebService. Właśnie robię taki projekt (ponieważ z javy jestem raczej lewy, to chwilę trwa) - prosty system newsowy gdzie serwer Javy obsługuje odczyt/zapis, a php służy do przetwarzania i dodawania... Niedługo powinny być źródła...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.